PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern manté sota control nou persones que van viatjar a la Xina

Els ciutadans no presenten símptomes de grip ni van viatjar a Wuhan però se’ls fa un seguiment mèdic

Per Elisabet Cortiles

El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’ahir. | MARICEL BLANCH

Almenys nou ciutadans del Principat haurien viatjat a la Xina durant les darreres setmanes segons el Govern. Tal com va explicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, «es tracta de persones que van comunicar a les autoritats sanitàries del país de la seva situació i se’ls està fent un seguiment personalitzat per saber exactament a quines zones van estar i amb qui van tenir contacte per saber si s’ha d’establir alguna mesura». En aquest sentit, Jover va confirmar que no hi ha cap persona que presenti símptomes ni tampoc hi ha obert cap procés de 
 

Donades les dimensions d’Andorra, el Govern està fent un seguiment individual dels casos

Va descartar que alguna d’aquestes nou persones estigui «confinada a casa seva» i va assegurar que cap d’elles va viatjar a les zones afectades o a la ciutat xinesa de Wuhan, on es va originar el brot de coronavirus que ja ha provocat la mort de gairebé 500 persones.  El ministre portaveu va afegir que «donades les dimensions del nostre país, podem fer un seguiment més individual de cada persona».
El Govern va recordar que, dins els protocols establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es demana a la gent que acudeixi al Registre de Viatgers si tenen intenció de desplaçar-se a la Xina els pròxims dies» i que «les persones que ja ho hagin fet, es posin en contacte amb el telèfon d’emergències consulars».

Escola Francesa d’Ordino /
A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Jover també va voler informar que mantindran les mesures preventives a l’escola francesa d’Ordino fins que no se sàpiguen les causes que van provocar el brot d’urticària. A banda de les trobades que ja es van fer els darrers dies amb membres de l’AMPA, aquesta setmana els ministres de Salut i d’Educació, Joan Martínez Benazet i Ester Vilarrubla, es reuniran amb els pares dels alumnes de l’escola per explicar-los la situació i esclarir dubtes. 

El ministre portaveu va detallar que tècnics i metges del ministeri de Salut van desplaçar-se abans d’ahir a les instal·lacions per veure els nens, fer-ne seguiment i una enquesta epidemiològica i recollir informació sobre el cas. Així mateix, s’estan esperant els resultats de les mostres analitzades la setmana passada per intentar determinar l’origen d’aquesta afectació.

El cap de setmana passat es va procedir a la ventilació forçada dels espais i s’està duent a terme una higienització exhaustiva de la zona confinada. Dilluns es van reprendre les classes amb normalitat. 

Reunió a Cuba de ministres d’Educació /
La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, encapçalarà la Reunió Iberoamericana d’Educació Superior que tindrà lloc a L’Havana, el pròxim dilluns i dimarts. La trobada s’emmarca en el calendari de reunions preparatòries de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que se celebrarà a Andorra al novembre. L’objectiu és preparar les bases de la cimera a nivell educatiu. 

L’FMI farà una visita tècnica al Principat /
El ministre portaveu, Eric Jover, va confirmar que els contactes amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per negociar l’entrada del Principat a l’ens internacional, «avancen de manera fluïda». En aquest sentit va avançar que a finals de març el Govern espera la visita tècnica d’un equip de l’FMI. Jover veu «viable» que en un any el país en formi part. 

Acord hospitalari amb la Seu d’Urgell /
El Govern va confirmar que s’està treballant per ampliar els serveis hospitalaris que s’ofereixen als ciutadans de la Seu d’Urgell. En aquest sentit va recordar que «els malalts renals ja venen a l’Hospital de Meritxell a fer tractament de diàlisis». Es vol millorar l’atenció mèdica dels habitants de la Seu i de les poblacions pròximes al Principat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT