PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El preu de la llum augmenta més d’un 5% en quatre anys

El Govern nega que hi hagi hagut augments abusius del cost

Per El Periòdic

La central de FEDA.
La central de FEDA. | PNAP

El passat 11 de desembre el conseller socialdemòcrata Jordi Font va tramitar una bateria de preguntes al Govern en la qual demanava conèixer les despeses dels consums relacionades amb l’habitatge. 

Concretament, Font es va referir a les accions que l’Executiu duu a terme per verificar els «augments abusius» de les despeses energètiques a particulars. En la resposta publicada al Butlletí del Consell General, des del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut s’afirma que «les despeses energètiques dels habitatges són les que es desprenen del consum  d’electricitat i de calefacció». En aquest sentit, s’assegura, són els propietaris i llogaters els que han de fer front a l’evolució dels preus del gasoil o a l’aprovació de noves tarifes elèctriques. Pel que fa explícitament a l’electricitat, l’Executiu assegura que «en cap cas no es pot entendre que els darrers anys hi hagi hagut augments abusius, ja que la tarifa blava domèstica, que és la que afecta els habitatges, s’ha incrementat de mitjana un 1,09% anual des del 2015». I afegeix: «de fet, l’augment que s’ha repercutit als clients en aquests anys ha estat molt inferior al que ha hagut de suportar FEDA per la compra d’energia als països veïns, però el Govern sempre ha optat per limitar els increments de tarifes entorn de l’evolució de l’IPC».

 

Sense necessitat de mediar

Font també va preguntar si l’Executiu té intenció d’actuar com a mediador i com pensa demanar als consums a la baixa de les taxes directament lligades a l’habitatge, al que des del ministeri es va respondre no tenir constància de cap conflicte «on sigui necessari mediar». Així mateix, es recorda que les competències estan descentralitzades i que és a la Taula nacional de l’habitatge, o a través del raonador del ciutadà, on s’han de tractar totes les qüestions relacionades amb aquesta temàtica. 

El conseller socialdemòcrata també va demanar si el Govern considera intervenir per estabilitzar i fer rebaixar el preu de les diferents fonts d’energia. La resposta va ser que l’accés a l’energia en els habitatges «va més enllà del preu», i si bé «és un factor a tenir en compte, no és l’únic», en referència a la transició energètica i el canvi climàtic. «És important actuar sobre el consum d’energia en els habitatges, cosa que permet, d’una banda, rebaixar les despeses energètiques, però que a més té un impacte positiu sobre la qualitat de l’aire que respirem, les emissions que es produeixen i l’impacte positiu sobre la qualitat de l’aire que respirem i les emissions que es produeixen», van considerar des del Ministeri d’Habitatge.

PUBLICITAT
PUBLICITAT