PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una dona entre dunes saudites

La ciclista de BTT havia d’anar vestida de llarg i tapada durant tota la cursa

Per Albert Ortega

Marta Ballús celebra el seu segon lloc a la Titan Sèries d’Aràbia Saudita.
Marta Ballús celebra el seu segon lloc a la Titan Sèries d’Aràbia Saudita. | Marta Ballús.

Arribar i moldre. El debut de Marta Ballús en una de les proves de dues rodes no motoritzades més dures del món, la Titan Series d’Aràbia Saudita, va acabar en una segona plaça més que meritòria i una experiència única per a la polifacètica esportista del Principat. Aficionada a la bicicleta i amb participacions a diverses curses d’un dia al seu currículum esportiu, Ballús va aconseguir pujar al podi en la seva primera cursa per etapes, una fita que no pot passar desapercebuda per a l’esport andorrà.

D’aquesta manera, la competidora femenina de BTT va començar la seva preparació abans que els focus s’encenguessin de manera oficial al país aràbic. Així, a l’abril va contractar un preparador físic i va iniciar un entrenament més exigent. «Entre setmana anava al gimnàs per combinar-lo amb la feina, però els caps de set- mana anava al Montseny, ja que entrenar a Andorra a l’hivern és difícil per les plaques de gel» va detallar Ballús.

Una dona a l’Aràbia

D’altra banda, la competició s’inaugurava per primera vegada a un país on els drets humans no s’acostumen a respectar i per tant, la competició no va ser aliena a aquesta situació. En aquesta línia, Ballús va comentar que «el fet de ser dona va ser un hàndicap principalment pel fet que havíem d’anar vestides de llarg, totalment tapades i no em podia treure roba malgrat la calor que feia». Així, la ciclista va afegir que «havíem de portar perneres i tapar-nos fins als peus. La llibertat de les dones ha de recórrer molt camí encara».

Moments dífícils

Per últim, la segona classificada va revelar que «psicològicament és una prova molt exigent, especialment quan trobes sorra molt tova i rellisques a la bicicleta, que és el que em va passar a la segona etapa». Així, Ballús va confessar que «en aquells moments durs pensava en la meva germana i tirava per ella. Va tenir un accident de moto i encara tracta de caminar, així que sempre la tenia al cap i formava part de la meva motivació diària».

PUBLICITAT
PUBLICITAT