PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra detecta 200 nous casos de càncer l’any

Assandca lamenta «la falta d'interès» per implantar la radioteràpia

Per Elisabet Cortiles

El president d'Assandca, Josep Saravia, juntament amb la 'food designer', Lorena Palacios i el director general de Negoci de Vall Banc, Gerard Albà.
El president d'Assandca, Josep Saravia, juntament amb la 'food designer', Lorena Palacios i el director general de Negoci de Vall Banc, Gerard Albà. | Vall Banc

El càncer segueix sent la principal causa de mort en països moderns com Andorra i qualsevol xifra que no fos «cero» hauria de ser prou alta perquè el Govern tingués entre les seves prioritats la lluita contra la malaltia. Assandca calcula que al país es detecten uns 200 nous casos de càncer l’any, però en paraules del seu president, Josep Saravia, «per a l’Executiu actual, aquesta xifra és insuficient per poder tenir una màquina de radioteràpia al Principat».

Segons el màxim representant de l’entitat s’haurien de detectar fins a 300 casos de càncer l’any, per a que el Govern es plantegés invertir en aquesta tecnologia «perquè hi ha d’haver un nombre mínim d’usuaris» i afegia que desconeix el motiu pel qual l’Executiu, «malgrat haver portat en el seu programa electoral la construcció d’una planta de radioteràpia, ara no hi té cap interès». En aquest sentit, Saravia denunciava a EL PERIÒDIC que «els andorrans que pateixen càncer estan fent cada dia 200 quilòmetres de carretera per a un tractament que dura dos minuts» i seguia dient, «com el Govern sap que l’atenció mèdica és prou bona a Tolosa o Barcelona, els hi diu que vagin allà. Si aquesta és la solució, tanquem l’hospital i ja està».

Tal com explicava a aquest diari l’Associació Andorrana Contra el Càncer, a més de la falta de pacients, el ministeri de Salut tindria reticències a invertir en una maquinària que quedaria obsoleta en uns anys. «Fa sis anys que soc president d’Assandca, de fet soc president fundador, i en el seu moment ens van dir que no volien comprar tecnologia perquè en cinc anys tots els tractaments contra el càncer canviarien. Ha passat el temps i seguim igual, a dia d’avui l’única manera de tractar massivament el càncer és amb quimioteràpia o radioteràpia. No voldria que passessin cinc anys més amb l’excusa que això canviarà en poc temps», responia Saravia.

Absència d’estadístiques /
Una altra de les queixes de l’Associació és la manca d’estadístiques anuals sobre detecció de càncer al país. «No sé per què el Govern no les fa públiques. Ens diuen que la CASS té totes les dades i l’últim que sabem, segons el ministeri de Salut, és que amb el metge referent serà molt més fàcil tenir aquesta mena d’informació», confirmava Saravia. 
 

Saravia: «Com el Govern sap que l’atenció mèdica fora és prou bona els hi diu que vagin allà. Per a això, tanquem l’hospital»

L’últim informe que es va fer públic al país sobre incidència i mortalitat de la malaltia correspon a xifres del 2014. Des d’aleshores el Govern no ha proporcionat cap estadística actualitzada, tot i que informa de manera puntual d’alguns casos de càncer en concret. En aquesta línia, i en motiu ahir del dia mundial contra el càncer, el ministeri de Salut va informar que durant el darrer any es van identificar a temps 23 nous casos de càncer de mama al país gràcies a un programa de detecció precoç de la malaltia en dones d’entre 50 i 69 anys.

L’Associació Andorrana Contra el Càncer assegurava que, a falta de xifres oficials pròpies, fa servir dades europees de mortalitat, les quals indiquen que un de cada tres pacients de càncer acaba morint. «El nombre de persones afectades per aquesta malaltia ha crescut els darrers anys, no només perquè ara vivim més sinó perquè el diagnòstic és més encertat», puntualitzava Saravia.

Manca d’investigació /
L’Associació també lamentava que el Principat no pugui implicar-se més en la investigació sobre la malaltia. El seu president recordava que «primer s’han de solucionar tots els problemes que tenen els pacients de càncer abans de dedicar esforços en la recerca». Saravia assegurava que és prioritari invertir en els tractaments pal·liatius de les persones afectades «per tal de fe’ls-hi la vida més fàcil», tenir més fons econòmics per poder proporcionar sessions de recuperació física i acompanyament per al desplaçaments dels afectats. Per últim, també animava al ministeri de Salut a fer possible la construcció d’un centre on els pacients puguin recuperar-se «com cal». 

Lluita contra el càncer /
Per reduir el nombre de casos, el ministeri de Salut treballa per iniciar, els pròxims mesos, un programa de detecció precoç per al càncer de còlon. També va explicar que va encarregar a un doctor especialista la realització d’un protocol d’actuació que permeti aplicar, en un futur, la detecció prèvia del retinoblastoma. Aquest tipus de  tumor de les cèl·lules de la retina es presenta durant la infància i representa un 3% dels càncers en menors de 15 anys. Un diagnòstic precoç augmenta de forma important les taxes de supervivència. 

D’altra banda, i per tal de commemorar el dia mundial contra el càncer, Assandca organitzarà el pròxim dissabte la quarta edició de La Paella pel Mànec, que consistirà en un taller sobre postres saludables pensades específicament per a persones que estan en tractament del càncer. L’activitat, a càrrec de la food designer andorrana Lorena Palacios, pretén posar a la disposició dels malalts oncològics i de la ciutadania en general recursos per mantenir un estat nutricional òptim, així com explicar les bases de l’alimentació que han de seguir els pacients un cop se’ls ha diagnosticat la malaltia.

El programa de la jornada d’enguany se centra en les postres, en contraposició a les propostes que es van fer en edicions anteriors, més centrades en els entrants i plats principals. La participació al taller és gratuïta però cal reservar, atès que les places són limitades a 65. La gestió de les reserves la fa Assandca mitjançant el seu correu electrònic. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT