PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Festival Ull Nu vol sortir més al carrer

Valora presentar activitats i espectacles al Centre Històric durant dos dies

Per Joan Josep Blasco

Il·luminació al carrer durant l’Ull Nu de l’any passat.
Il·luminació al carrer durant l’Ull Nu de l’any passat. | Ull Nu

Del 20 al 24 de maig se celebra el Festival Ull Nu, que suma ja vuit edicions. A més de les projeccions escollides per participar en l’esdeveniment, com va iniciar-se l’any passat, sortirà al carrer amb projectes i activitats per a tots els públics. La bona acollida que va tenir fa pensar a ampliar la proposta i que siguin dos dies els que s’ofereixin d’animació i dinamisme al Centre Històric d’Andorra la Vella.

El format que va estrenar-se el 2019 amb activitats paral·leles a l’exterior va agradar, i en aquesta ocasió es repetirà l’experiència, amb la intenció d’ampliar el programa. «Seguirem la línia de l’any passat, en el qual vam donar un salt endavant amb la possibilitat de sortir al carrer amb activitats diferents, i que són accessibles per a tothom», exposava el director de l’Ull Nu, Hèctor Mas. Es van portar a terme videopamatges, instal·lacions artístiques i concerts amb suports audiovisuals, i en aquesta ocasió la intenció és ampliar els dies, i mirar de «fer-ho divendres i dissabte. Creiem que aportarà més trànsit de gent i dona a conèixer el festival, a més que es presenten diversos tipus de propostes que són molt interessants». Els organitzadors es troben valorant els espais que es puguin emprar, al mateix temps que la programació artística a presentar, amb propostes i espectacles que «desperten la curiositat de la gent. És una oportunitat de gaudir, i en totes les franges d’edat. Hi ha coses per a tota la família, com interactuar incidint amb la llum i el so».

El plantejament és «portar programes de qualitat», i en aquest sentit es troben en converses amb estudis d’Espanya i França. Però tot dependrà del pressupost i la disponibilitat. «Sempre intentem portar el millor dins les nostres possibilitats», argumentava Mas, amb el convenciment que seguir sent presents al carrer, i al Centre Històric de la capital, és un element que «democratitza la cultura, sent accessible a tothom». 

Més enllà del festival

L’Ull Nu no se centra només en els dies en el qual se celebra el festival. Vol ser present al llarg dels mesos. En aquesta línia va crear l’Ull Nu Pro, amb propostes de caràcter pedagògic per motivar i potenciar la creació de contingut audiovisual al país. «És una branca formativa que realitzem que pensem que serà de gran ajuda», comentava Mas. La primera cita va ser el passat 14 de desembre amb una masterclass d’edició de vídeos amb Final Cut Pro X. Va comptar amb una resposta positiva i va ser una «demostració que la creació audiovisual no és només cosa de joves, perquè hi havia gent de diverses edats». 

Els primers dies es presenten un nombre elevat d’obres

El passat 27 de gener es van obrir les inscripcions per participar al Festival Ull Nu, i aquestes estaran obertes fins al pròxim 5 d’abril. El ritme d‘interessats per participar-hi és elevat i els primers dies ja van superar amb escreix la cinquantena d’obres. «Normalment rondem les 400» al tancament del termini, exposava Mas. Hi ha dues categories. La de curtmetratges, obres de menys de 30 minuts realitzades per menors de 35 anys, i la de llargmetratges o migmetratges òpera prima. La major part de les inscrites fins al moment són curtmetratges, i a més amb la característica de tenir un minutatge curt. «Normalment en rebíem bona part entre els 10 i 15 minuts», però en aquesta ocasió se’n presenten des del minut de duració. Aquesta tendència «potser es produeix pel consum audiovisual que hi ha avui dia», amb plataformes que ofereixen vídeos de curta durada.

Mas recorda que el festival està obert a tota mena de gèneres, des del videoclip, al documental o la ficció, passant pel videoart i altres. Els interessats a presentar les seves obres han de ser nascuts o residents a Andorra, Catalunya, Navarra, Aragó, País Basc, Occitània o Nova Aquitània. Les inscripcions es poden realitzar a través de la pàgina web de l’esdeveniment o de les plataformes Festhome i FilmFest Platform. Només un reduït nombre d’obres escollides es projectaran a l’Ull Nu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT