PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espais tancats a l’escola francesa d’Ordino

Fins a 11 nens afectats pel brot no van anar ahir a classe

Per Elisabet Cortiles

L'escola francesa d'Ordino afectada pel cas d'urticària.
L'escola francesa d'Ordino afectada pel cas d'urticària. | ANA

Es preveu que avui alguns espais de l’Escola Francesa d’Ordino encara romanguin tancats com a mesura de precaució, després que dimarts una cinquantena d’alumnes patissin un brot d’urticària. El centre va reprendre ahir amb normalitat l’activitat malgrat que 11 dels 47 nens afectats no va anar a classe «perquè així ho van decidir els seus pares», va puntualitzar el ministre portaveu.

La majoria d’alumnes van acudir a l’escola per realitzar les activitats habituals, però la zona material i les aules de l’últim cicle van quedar aïllades. El Govern va explicar que els Ministeris de Salut i Educació i Ensenyament Superior estan en contacte permanent amb la Delegació de l’ensenyament francès i la direcció del centre per seguir l’evolució del cas. 

L’Executiu està duent a terme inspeccions i anàlisis per a la detecció de qualsevol patogen o agent tòxic en els espais on es va iniciar el focus per tal d’analitzar-ne les possibles les causes, tot i que Jover admetia que encara és aviat per treure qualsevol conclusió. 

Altres mesures aprovades al Consell de Ministres /
A partir d’aquest any serà obligatori tenir una etiqueta energètica en els edificis que hagin patit operacions de compravenda. El distintiu qualifica l’eficiència energètica de la finca en qüestió i pretén donar un impuls a la Llei d’impuls i transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). El Reglament fixa un preu màxim de 240 euros per a l’elaboració i el registre de les etiquetes energètiques en les unitats amb una superfície inferior o igual a 80 metres quadrats. 

El salari global mensual mitjà cotitzat pel conjunt de persones assalariades a la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) de l’any 2019, se situa en 2.129,44 euros. La xifra representa un augment del 0,8% respecte de l’any anterior. D’aquesta manera, segons ampliava el ministre portaveu, Eric Jover, la cotització a la branca general de les persones que realitzen una activitat per compte propi queda fixada per al 2020 en 212,94 euros, i la cotització a la branca de jubilació en 255,54 euros.

La donació de sang organitzada per alumnes de l’Escola Andorrana en col·laboració amb la Creu Roja va tancar amb 328 participants, 271 de les quals efectives. Aquesta, és una xifra molt superior a les 192 donacions totals de la primera edició. Més de la meitat dels donants van ser dones i la majoria tenien entre 35 i 54 anys. Des de la Creu Roja van valorar molt positivament les xifres i van recordar que aquesta, era la primera acció de recollida de sang que es feia enguany. 

A través d’un un decret d’habilitació especial, el Govern va aprovar la incorporació d’una nova metgessa al centre mèdic d’atenció a les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig. El darrer fitxatge se suma a la dotzena de metges que formen l’equip mèdic. Aquests metges són els responsables de proporcionar l’atenció sanitària immediata, tant per haver patit un accident com per altres problemes urgents de salut, i preparar el pacient per ser transportat a un centre hospitalari. 

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va aprovar el nomenament d’un agent de policia en període de prova. Aquest agent formava part del grup d’alumnes que van iniciar la seva instrucció el gener del 2019 i es van integrar al cos en període de prova l’1 de setembre del mateix any. El citat grup contava amb un total de tretze aspirants, però un d’ells es va lesionar i va estar de baixa mèdica fins a principis d’enguany, quedant pendent de l’avaluació final de dues matèries. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT