PUBLICITAT

Andorra la Vella

Terceravia planteja impulsar un pacte d’Estat d’Economia

Josep Pintat demana a l’Executiu abordar de manera conjunta els acords de Salut, Pensions i de la UE

Per Elisabet Cortiles

La reunió d'ahir entre el Govern i Terceravia per abordar el pacte d'Estat de Salut.
La reunió d'ahir entre el Govern i Terceravia per abordar el pacte d'Estat de Salut. | SFGA / C. Esteve

A la primera reunió sobre el pacte d’Estat de Salut que van tenir ahir el cap del Govern, Xavier Espot, i els consellers generals de Terceravia, es va parlar de tot menys de salut. El president del grup parlamentari, Josep Pintat, va proposar a l’Executiu crear un quart pacte d’Estat d’àmbit econòmic perquè creu que «al final, tots els pactes que es plantegen s’ensardinen amb l’economia del país». A la sortida de la trobada, Pintat detallava que «al ple del Consell hem comentat moltes vegades que l’autèntic pacte d’Estat seria l’econòmic, que hi hagués un acord dins el marc pressupostari i amb els futurs pressupostos». Pintat assegurava que només així, «es donarà credibilitat i estabilitat al país».

Durant la reunió, en la que també hi eren presents el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i els consellers generals, Carine Montaner i Joan Carles Camp, Terceravia + Unió Laurediana + Independents també va plantejar al Govern la possibilitat d’encarar els pactes d’Estat de manera global. «No són compartiments tancats, tots fan un tot», matisava Pintat, que afegia, «entenem que la sanitat, les pensions i Europa haurien de tenir un punt denominador comú a negociar, com les línies que se seguiran».

En aquest sentit, el president del grup parlamentari admetia que «en els pactes, totes les parts han de perdre plomes i totes han de poder aportar la seva visió. Per tant, hem de buscar un mecanisme per indicar quin paper tindrem les forces polítiques que participem en aquests pactes d’Estat».

Àmbit sanitari /
Pel que fa al pacte d’Estat de Salut, motiu principal de la trobada, Pintat va explicar que van rebre un document amb les directrius de l’Executiu que, «estudiaren i analitzarien durant els pròxims dies i a finals de mes esperem donar una primera resposta». Va recalcar que «a la proposta hi ha unes línies que estan marcades i hem de veure si les compartim i quin serà el nostre rol si el pacte d’Estat s’arriba a materialitzar. No volem que la nostra opinió quedi obviada per haver dit que sí al pacte». Per la seva banda, Espot va destacar la importància d’assolir una entesa per mantenir la qualitat del sistema andorrà de salut pública i alhora garantir la seva sostenibilitat. 
 

Pintat: «L’autèntic pacte d’Estat seria l’econòmic, que hi hagués un acord dins el marc pressupostari»

La posició de Terceravia contrasta amb la negativa que van adoptar els socialdemòcrates en la reunió homònima que van tenir amb el cap del Govern a mitjans d’aquest mes. En aquella ocasió, el PS va anunciar que es desmarcava del pacte d’Estat de Salut argumentant que no volien ser «còmplices» de les decisions del Govern sobre el sistema sanitari.

De fet, el conseller socialdemòcrata i president de la Comissió Legislativa de Sanitat, Jordi Font, va sentenciar que «l’únic pacte d’Estat que és possible en aquests moments és el de la Unió Europea perquè no hi ha un producte definit, és a dir, el país vol trobar un encaix en una institució i tots formem part d’aquest país, també l’oposició, de manera que volem contribuir a buscar la millor manera de relacionar-nos am la UE».

Altres acords /
Preguntat sobre la possibilitat de fer reunions conjuntes amb d’altres agrupacions polítiques, Josep Pintat es va mostrar obert a la fórmula si «el Govern ho vol plantejar així». Pintat va confessar que també havien parlat d’altres qüestions com l’entrada d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI). «Com vam ser un dels impulsors de la taula especial, també hem abordat aquesta qüestió», confirmava el president del grup parlamentari. 

Sobre el pacte d’Estat de la Unió Europea, Terceravia va recordar que abans de les festes de Nadal se’ls hi va entregar un document i «després d’analitzar-lo ja tenim la nostra valoració». En un plaç de deu dies, els assessors del partit es reunirien amb membres de l’Executiu per explica’ls-hi la seva postura, segons Pintat.

Per últim, a la reunió també hi va haver temps per reflexionar sobre l’educació. Els consellers generals van lamentar que, igual que la salut, és un àmbit que «s’hauria de despolititzar, amb l’objectiu de no anar canviant la seva legislació cada vegada que canvia el Govern». 

Les claus /
Segons Terceravia + Unió Laurediana + Independents, un pacte d’Estat d’Economia hauria de vertebrar la resta de pactes, ja que sense tenir clar el model econòmic que vol el país, no es pot avançar en matèries com la salut o les pensions. Per la seva part, el Govern no es va pronunciar al respecte.

Per a Terceravia, els tres pactes d’Estat que planteja el Govern no es poden estudiar de manera independent. Consideren que, malgrat les particularitats de cada àmbit, a les reunions s’haurien d’abordar conjuntament. El partit també estaria disposat a negociar l’acord dels pactes amb altres formacions polítiques. 

Qualsevol «pacte d’Estat» necessita de l’acord de totes les forces per poder tenir sentit. Malgrat la bona predisposició de Terceravia per analitzar les propostes del Govern, si els socialdemòcrates no estan disposats a dialogar i cedir en alguns punts, no es podrà aconseguir la bona entesa de tots els grups.

PUBLICITAT
PUBLICITAT