PUBLICITAT

70.000 vehicles en una via sense obres i menys trànsit escolar

  • Enllestit l'operatiu per la Puríssima, que desaconsella entrar al país entre les 8 i les 15 hores els cinc dies
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cues a la capital durant el pont de la Puríssima de l'any passat. Foto: TONY LARA

L'operatiu per controlar les congestions de trànsit durant el pont de la Puríssima ja està a punt. Un total de 250 agents de quatre cossos, la Policia, els agents de Circulació, el Centre Nacional de Trànsit (CENATRA) i el COEX, vetllaran per limitar la problemàtica de l'entrada de 70.000 vehicles per les fronteres del país els propers dies 4, 5, 6, 7 i 8 de desembre.

Una de les principals mesures per tal de facilitar la conducció, tant pel que fa als turistes com pels propis residents, ha estat la decisió d'aturar les obres de l'Administració que afecten els eixos viaris de més afluència. Ramon Reguant, director de Mobilitat i Explotació de Carreteres, va posar els exemples de la zona del túnel de la Tàpia, a Sant Julià, i les boques est i oest del túnel dels dos Valires.

També s'ha decidit que els escolars de secundària del país finalitzin les seves classes a les 14 hores, per tal de no carregar més el trànsit amb el transport escolar. També amb aquesta voluntat s'alliberarà el carril prioritari per a autobusos des de les 18 hores del divendres fins a última hora de dimecres, així com es prohibirà la circulació als vehicles especials i de transport de mercaderies de més de 19 tones de pes dilluns i dimecres durant tot el dia i dimarts a partir de les 17 hores.

Tot aquest dispositiu mobilitzarà el 90% de les plantilles dels quatre cossos, que partiran d'una coordinació interna per tal de facilitar la tasca, així com de la coordinació també amb el Servei Català de Trànsit, la Duana Espanyola, la Duana Francesa, DIR Sud-Oest, la Policia Nacional Espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

la màxima afluència, dissabte / Reguant, que va estar acompanyat durant la presentació del dispositiu pel comissari del Servei de Policia, Miquel Àngel Barbolla, i el cap del Servei de Circulació d'Andorra la Vella, Antoni Pujol, va informar que el dia més problemàtic serà dissabte, quan es preveu la major entrada de vehicles. Dels 70.000 previstos durant tot el pont de la Puríssima, el 70% ho farà per la frontera del riu Runer i el 30% restant ho farà per la del Pas de la Casa, Davant aquesta afluència de visitants, el CENATRA recomana limitar les entrades i sortides del país només per casos de necessitat, especialment de les 8 del matí fins les 15 hores d'entrada a Andorra tots els dies del pont, i de les 16 hores fins les 21 hores per a sortir-ne. Aquestes recomanacions prenen més cos evidentment en el cas de la frontera amb Espanya.

Paral·lelament es posarà atenció a les retencions de baixada de pistes durant les tardes dels cinc dies, que poden ser importants sobretot entre Erts i la Massana i entre Soldeu i Canillo. En aquest sentit, el Servei de Circulació del Comú d'Andorra la Vella reforçarà aquest flux de vehicles amb agents motoritzats. També es controlaran els aparcaments i es derivarà la circulació en cas que aquests es col·lapsin.

La Policia ajudarà en aquest control del trànsit però també en el control de la seguretat. Barbolla va informar que s'incrementaran els efectius a la via pública, tant amb agents uniformats com a partir d'agents vestits de paisà. Es farà un especial control cara furts a establiments o furts amb força, tot i que Barbolla va assegurar que la delinqüència durant aquestes festivitats «està disminuint».

previsions a la baixa / Els 70.000 vehicles pronosticats aquest any representen 13.000 més que els comptabilitzats pel Pont de la Puríssima de l'any passat. Llavors, però, els festius van caure en dimarts i dijous. Per trobar un calendari igual al d'aquest 2010 cal remuntar-se fins al 2004. Llavors es van pronosticar 5.000 vehicles més que aquest any, i finalment en van acabar entrant-ne fins a 82.000.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT