PUBLICITAT

Creix un 9,8% el nombre d’immobiliàries el 2019

Les altes van pujar i les baixes van ser superiors respecte el 2018

 Una parella, davant d’anuncis d’una immobiliària.
Una parella, davant d’anuncis d’una immobiliària. | Sergi Pérez

El nombre d’establiments que es van inscriure al registre de Comerç i Indústria a finals del 2019 es va situar en 9.561, la qual cosa va representar un augment del +4,3%. En l’àmbit sectorial es va detectar que gairebé el 70% dels establiments es van centralitzar en tres sectors d’activitat: comerç i reparació de vehicles de motor va ser, amb el 31,1%, el que més establiments tenia registrats, amb 2.969. A continuació, el seguia el d’activitats immobiliàries i de lloguer; serveis empresarials, amb 2.631 establiments i hoteleria amb 1.051 establiments. 

Segons el departament d’Estadística, un 67% dels establiments es van concentrar entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp. La presència va augmentar un 7,1% a la parròquia de Canillo i un 6,4% a la parròquia de la Massana. L’augment enregistrat l’any 2019 s’explica pel balanç positiu que durant l’any va presentar la creació neta d’establiments, identificada com la diferència entre altes i baixes d’establiments. Es van inscriure 888 nous establiments mentre que es van registrar 497 baixes. Els sectors que més van contribuir en l’augment d’establiments van ser el d’activitats immobiliàries i de lloguer; serveis empresarials (234 establiments i 9,8% de variació positiva), comerç i reparació de vehicles de motor (58 establiments) i altres activitats socials i de serveis prestats a la comunitat (53 establiments). 

En termes comparatius amb l’exercici 2018, es va accelerar el ritme d’altes durant l’any 2019 atès que es van experimentar una variació positiva del +7,4%, mentre que les 497 baixes d’establiments van ser lleugerament superiors als registres observats l’any anterior (494 establiments).

PUBLICITAT
PUBLICITAT