Escaldes-Engordany
Zara s’afanya a desmentir que neguin l’atenció al públic en català
Un compte fals d’Inditex vetava l’ús de la llengua oficial al seu servei d'Internet
La dita «a la terra on vas, faràs el que veuràs» aplica per a tots els àmbits de la cultura d’un país, inclosa la llengua, i si bé la legislació lingüística del Principat no obliga ningú a parlar el català, en fomenta el seu a través de campanyes de comunicació i centres d’autoaprenentatge. El que sí regula és l’ús de la llengua en els establiments que ofereixen un servei al públic i sanciona aquells que no la compleixen.
El Servei de Política Lingüística va rebre l’any passat 28 queixes vinculades a l’incompliment d’aquesta normativa, i la primera del 2020 va arribar tot just ahir a través de Twitter, quan un jove andorrà, Lluís Cantos Ulrich, denunciava el servei d’atenció al client de Zara Andorra per no voler-lo atendre en català. Davant la queixa, que aviat es va fer viral, el ministeri de cultura va decidir actuar i es va posar en contacte amb l’empresa Inditex per demanar-li explicacions.
Segons explicava a EL PERIÒDIC, el director de Política Lingüística, Joan Sans, «l’empresa tèxtil es van afanyar a certificar-nos que era un compte fals d’Instagram, que ells no hi tenien res a veure i que ja havien pres les mesures legals corresponents perquè la xarxa socials tanqués el compte» per apropiació d’identitat. De fet, el compte ja no apareix enlloc.
Males maneres /
La demanda de Cantos es va originar arrel de la resposta que va rebre del fals community manager de Zara Andorra. Quan el jove li va recordar que les publicacions haurien de ser en català, la persona li va respondre de males maneres dient que «al país hi ha més gent estrangera que andorrans» i que «seguiria fent les publicacions en castellà perquè d’aquesta manera li quedaven molt maques».
Sans: «L’empresa tèxtil ens va certificar que era un compte fals d’Instagram i que ells no hi tenien res a veure»
El director de Política Lingüística va admetre que gairebé totes les queixes que reben tenen relació amb la publicitat o la rotulació d’establiments. «Les sancions que preveu l’organisme per l’incompliment de la llei van dels 1.200 euros en amunt», alertava Sans.
Petició a Change.org /
El mateix usuari es va fer popular fa uns dies per una campanya que va engegar a la plataforma Change.org. Amb el suport d’uns 800 votants, Cantos demana al Govern que modifiqui la llei i obligui als estrangers que porten més d’un any residint al país a presentar el certificat B1 de català per a que se’ls renovi el permís de residència i treball. «La proposta original és del filòleg andorrà Joan Ramon Marina, i jo el que he fet és divulgar-la per Internet», detallava Cantos, i recalcava, «els treballadors temporers estarien exempts d’aquesta iniciativa, no tots els estrangers entrarien al mateix sac».
Lluís Cantos Ulrich, que és membre de la Secció Jove de Liberals d’Andorra i va ser tercer suplent a la llista de Liberals durant les passades eleccions generals, confessava que «algun dia m’agradaria ensenyar el projecte de manera formal al partit». Per la seva banda, Liberals descarta pronunciar-se al respecte fins que no tingui el projecte entre mans.