PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La màgia de la música en viu

Andosins, el nou grup de tradició folklòrica, va debutar amb la interpretació de dues cançons

Per Elisabet Cortiles

Una fotografia de grup del darrer assaig d’Andosins abans d’estrenar-se al debut.
Una fotografia de grup del darrer assaig d’Andosins abans d’estrenar-se al debut. | Ivan Caro

«Quan varem començar a tocar es va fer un silenci entre el públic i es va crear un clímax molt especial. Va ser màgic». La màgia de la que parla l’Ivan Caro, és la màgia de la música en viu. Juntament amb l’Isidre Pelàez, és el promotor del nou grup de música folk Andosins, que pretén recuperar els instruments de música tradicional del Pirineu. Aquest cap de setmana passat i per primera vegada des que van començar els assajos a l’octubre del 2019, els instruments del grup prenien vida davant del públic, i fins i tot «saltava alguna llàgrima entre els assistents», diu orgullós l’Ivan.

L’Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Laurèdia va ser testimoni de l’èxit més que merescut dels 16 músics debutants, alguns dels quals mesos abans ni tan sols sabien què era un flabiol. «Abans, l’Esbart Lauredià havia de ballar amb música enllaunada però dissabte passat va tenir l’oportunitat d’interpretar dues cançons amb nosaltres, i com la majoria de balladors es coneixien amb els músics, hi va haver molt bona sintonia», admet l’Ivan, que també va formar part de la banda i fa de professor tots els dilluns de 8 a 9 a tots aquells que es vulguin sumar a l’iniciativa; «ens agradaria tenir gent de totes les parròquies», llença l’am l’Ivan. 

Tant ell com l’Isidre ensenyen a tocar «sense escales ni afinacions. Aprenen d’oïda i amb les cançons que hem escollit». Així, les que van tocar a l’estrena eren les dues úniques que se sabien: l’Indiot, una dansa original de la Seu d’Urgell, i el Patatuf. El grup Andosins té el mèrit d’haver aconseguit que joves lauredians canviïn la guitarra elèctrica i la bateria per la gralla o l’acordió, i s’enamorin d’una música que normalment no entraria a la llista del seu Spotify. Tot i que al principi l’agrupació va anar perdent participants que s’havien apuntat, ara l’equip s’ha consolidat i agrupa gent de totes les edats i de tots els nivells: «hi ha una mare que toca el violí que ve amb els seus dos fills, i els tres fan l’activitat plegats», detalla l’Ivan.

Nous projectes 
Una de les cites més importants a les quals s’enfrontarà el nou grup folklòric és el pròxim festival internacional Folkand, que tindrà lloc per segona vegada al Principat el cap de setmana del 4 i 5 d’abril i portarà esbarts i grups de folk d’arreu d’Europa. Està previst que hi participin un grup de Croàcia, un de Bulgària, el Grup de Folklore Casa de Portugal, a més de l’Esbart Laurèdia i l’Esbart Valls del Nord.

La voluntat d’Andosins és seguir aprenent noves cançons per aquesta cita tan esperada i per crear el tàndem perfecte amb l’esbart laurèdia, i malgrat que sempre defensaran la música en viu, esperen que la màgia els pugui portar algun dia a gravar un disc, «per a que tothom pugui gaudir de la nostra música»

PUBLICITAT
PUBLICITAT