PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern activa els protocols sanitaris contra el coronavirus

El ministeri de Salut envia instruccions als professionals mèdics per evitar contagis

Per Elisabet Cortiles

Fins a 900 persones detectades han patit el contagi d'aquest nou coronavirus
Fins a 900 persones detectades han patit el contagi d'aquest nou coronavirus | EL PERIÒDIC

No hi ha pitjor pandèmia que la por. El temor que genera l’expansió a nivell mundial del nou virus mortal provinent de la Xina va obligar ahir el Govern a emetre un comunicat en el qual garantia l’actuació sanitària sobre qualsevol possible cas de contagi. En aquest sentit, va informar que l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut està definint els protocols a activar en cas de sospita de pneumònia associada al nou coronavirus, tal com defineix l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Així, les autoritats sanitàries estan estructurant les actuacions que s’haurien de dur a terme davant l’aparició al Principat d’algun cas, que determinen l’aplicació de mesures preventives com més aviat millor.
 

L’OMS recomana a tots els països aïllar els pacients malalts que hagin viatjat a la Xina

Malgrat que el Govern no té coneixement de cap possible cas de contagi al país, està en contacte permanent amb l’organisme internacional per anar actualitzant els protocols. També es va confirmar que durant els pròxims dies es preveuen reunions tècniques amb el membres del Consell Assessor de la Patologia Infecciosa, del Grup d’Infecció Nosocomial i Comunitària del SAAS, juntament amb l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, per actualitzar els protocols de resposta davant la possible entrada del coronavirus al país. 

Sanitat en alerta /
Entre les mesures que el Govern va enviar als centres sanitaris es troben: aïllar els casos amb una elevada sospita diagnòstica de la resta d’usuaris, com per exemple pacients amb antecedents de viatges a la Xina, tenir en compte accions estàndard de prevenció per a tots els pacients, com és el cas de rentar-se freqüentment les mans, evitar el contacte o tossir tapant-se amb una mà a la boca. Així mateix, els professionals i centres de salut hauran de notificar a les autoritats sanitàries les sospites d’un eventual cas.

Contagis detectats /
França va confirmar les darreres hores l’aparició de dos casos confirmats. La ministra de Salut francesa, Agnès Buzyn, va detallar que no descarten més infectats. Aquests, serien els primers afectats a Europa. Pel que fa a Espanya, es va sospitar de dos pacients que finalment van donar negatiu a les proves de coronavirus. 
 

Malgrat que l’Executiu no té constància de cap cas, està en contacte permanent amb l’OMS

Al tancament d’aquesta edició de EL PERIÒDIC i segons l’OMS, fins a 10 països haurien registrat afectats pel coronavirus. Excepte els Estats Units, on una dona d’origen xinès i un jove de Chicago es van contagiar després de viatjar a la Xina, tots serien asiàtics. El Japó, Vietnam, Corea del Sud i Singapur van confirmar dos casos cadascú, mentre que Tailàndia, Nepal i Taiwan n’haurien detectat un.

Per la seva banda, la Xina tindria més de 800 persones contaminades per aquest tipus de virus. Seguint les indicacions de l’OMS, l’Executiu també va recordar que ara per ara no hi ha cap restricció per viatjar a la Xina i l’ens internacional tampoc ha declarat l’avís d’emergència internacional. 

L’origen del virus /
El 31 de desembre de l’any passat, el govern xinès va notificar a l’OMS l’aparició a la ciutat de Wuhan, al centre del país, d’un nombre significatiu de persones afectades per pneumònia viral d’origen desconegut. La investigació posterior va permetre identificar un nou coronavirus, sota el nom 2019-nCoV. Un dels possibles origens de la nova branca viral estaria en un mercat de marisc, tot i que la investigació encara està oberta. 

Els coronavirus poden causar des d’un refredat fins a malalties més greus, com passa amb el coronavirus causant de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà i el de la síndrome respiratòria aguda severa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT