PUBLICITAT

Immigració atorga el 15,8% dels permisos de temporada

  • Les autoritzacions acordades fins al moment són 544 de 3.450
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Tres treballadors de les pistes de Grandvalira. Foto: TONY LARA

L'esgotament global de les quotes de temporada es va situar al 15,8% el 23 de novembre, un percentatge que es tradueix en 544 autoritzacions, de les 3.450 aprovades pel Govern el 20 d'octubre passat. Així ho va fer públic ahir el Departament d'Estadística. En total, s'han concedit 304 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 240 per a treballadors extracomunitaris. Les dades mostren que el consum de les quotes corresponents a la temporada 2010-2011 és superior, data per data, al de l'any anterior, com a mínim pel que fa al personal comunitari. En canvi, el consum de places de quota pel que fa al personal extracomunitari s'ha reduït lleugerament en comparació amb el mateix dia de la temporada anterior i segueix, d'aquesta manera, la tendència a la baixa.

Estadística assenyala que l'evolució des del 2007 mostra com, de manera general, la proporció de treballadors comunitaris ha anat creixent durant els últims anys, mentre que els extracomunitaris s'han anat reduint de manera significativa, particularment durant l'última temporada.

El grup de treballadors més important es troba en ocupacions de serveis personals, com ara cambrers de restaurants i dependents, seguit pel grup de treballadors no qualificats, que inclou els cambrers d'habitacions, ajudants de cuina i els agents d'explotació de teleesquí.

Les dades mostren que la dinàmica de les contractacions a 23 de novembre se situa, en comparació amb la mateixa data de l'any anterior, en un -2,8% del consum de les quotes d'extracomunitaris, mentre que es registra un augment del 20,2% del consum de les quotes per a treballadors comunitaris.

Pel que fa al personal comunitari de pistes, la tendència de contractacions del 2010 mostra un lleuger augment i reflecteix també que cada any les contractacions es fan més aviat. Així, en aquests moments, se situen al mateix nivell que el 30 de novembre del 2007.

Respecte a l'hoteleria, tant la contractació de treballadors comunitaris com d'extracomunitaris sembla seguir la tendència de l'any passat. En aquest sentit, Estadística assenyala que el 2009 va trencar les tendències passades, amb una reducció important de la contractació de treballadors extracomunitaris respecte a la de treballadors comunitaris.

D'altra banda, Estadística apunta que el sector del lloguer d'esquí evoluciona de forma diferent. Les contractacions de comunitaris estan clarament per sobre de la tendència de l'any anterior i se situen al mateix nivell que el 15 de desembre del 2007. El consum de mà d'obra extracomunitària segueix la tendència de les temporades anteriors, amb un augment poc destacable.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT