PUBLICITAT

Els Cantors Lliures, únic cor de nens exclòs del concert de Nadal

  • Sis formacions i prop de 150 cantaires, amb l'embrió del reconstituït Cor Nacional, participaran a la vetllada
A. L.
ORDINO

Periodic
Debut dels Petits Cantors Lliures, amb Metayer a la direcció: va ser el 21 de novembre a Sant Esteve. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Els sis cors infantils de les escoles de música comunals, més l'Orquestra Nacional en format de cambra, membres de la Jonca i la Grossband massaneca. En total, prop de 200 elements, entre músics i cantaires, compareixeran el 19 de desembre a l'escenari de l'Auditori Nacional, en el tradicional concert de Nadal que cada any organitzen la Fundació ONCA i el Consorci del Cor Nacional. Aquests són els números freds –i certament impressionants– d'una vetllada que aquest any presentarà un format ben insòlit: els Petits Cantors arribaran a una de les cites clau del calendari amb tan sols cinc cantaires a les seves files, els que han pogut reclutar els gestors interins de la formació des de la destitució, a finals de setembre, de Catherine Metayer, i la deserció en massa dels excantaires, avui integrats als Petits Cantors Lliures que dirigeix –com se sap– la mateixa Metayer.

Entre les sis formacions corals que participaran al concert de Nadal hi ha els Petits Cantors Lauredians, així com les corals de Trivium i de les escoles de música d'Andorra la Vella, la Massana i Ordino. És a dir, tots els cors infantils del país... excepte els Petits Cantors Lliures. Joan Sans, director de Promoció cultural i membre del Consorci del Cor Nacional, va confirmar ahir que la invitació s'havia cursat només a les escoles públiques i que, per tant, els pupils de Metayer –els que fins ara havien dut el pes del concert– no se'ls havia convidat a participar-hi. A canvi, i com va indicar David Sanz, director de l'Institut de música de la capital que ha exercit com a coordinador artístic del concert, la vetllada es convertirà en una celebració més popular, oberta i, sobretot, multitudinària.

sota mínims / Pel que fa al present i, especialment, al futur del Cor Nacional, Sans va avançar-ne les línies mestres. Amb comptagotes, això sí. La campanya de captació de veus posada en marxa a mitjans octubre ha tingut una resposta més aviat escassa, quan no directament decebedora: només tres nenes i dos nens d'entre 8 i 13 anys han respost a la crida. La causa, diu Sans, cal buscar-la en el fet que, una vegada començat el curs, ja s'han decidit les activitats extraescolars. El Consorci no s'ha donat un termini per enrolar una vintena de cantaires –els efectius mínims amb què pot funcionar el Cor– i considera prioritària l'elaboració d'un «pla pedagògic», ara en estudi i el full de ruta amb què treballarà el futur director. Per cert: el nou responsable artístic dels Petits Cantors serà escollit al desembre i presentat en societat al gener. Sobe el perfil del nou director, només va avançar que el Consorci busca «gent coneixedora de la música a casa nostra». El que no va quedar clar és el procés de selecció que se seguirà: concurs, cooptació, designació...

A més de la difícil tasca de reconstruir el cor pràcticament des de zero, el successor de Metayer haurà de decidir si el nivell de les corals comunals és suficient perquè alguns dels seus integrants saltin al Cor Nacional. En el que sí que va ser clar Sans va ser a l'hora de garantir la continuïtat dels Petits Cantors –«El Cor no es dissoldrà», va assegurar–i en el manteniment del suport econòmic, aquests 150.000 euros de pressupost anual, aportats pel comú d'Encamp i el ministeri de Cultura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT