PUBLICITAT

Encamp

Un terç de l’energia que es compri a Espanya serà renovable

FEDA i ENDESA signen un acord que entrarà en vigor l’1 de gener del 2021 i durarà 10 anys

Per Elisabet Cortiles

Moles explica el funcionament de la sala de control de FEDA.
Moles explica el funcionament de la sala de control de FEDA. | ANA / M. P.

Amb la voluntat de reduir cada vegada més les emissions de CO2, FEDA va anunciar ahir que el 33% de l’energia que importi d’Espanya serà d’origen renovable. El conveni, que van signar el director general de FEDA, Albert Moles, i el president d’Endesa Energia, Javier Uriarte, entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2021 i tindrà una vigència de deu anys. L’energia verda certificada per Endesa s’adquirirà a un preu tancat i provindrà de recursos eòlics i solars. Segons va remarcar Uriarte, «la venda d’energia d’origen renovable demostra la implicació cada vegada major de les grans empreses elèctriques amb la transició energètica».
 

Moles: «L’acord s’emmarca en la voluntat de la companyia d’apostar fermament per les energies renovables i reduir les emissions»

En la mateixa línia, Moles va remarcar que «l’acord s’emmarca en la voluntat de la companyia d’apostar fermament per les energies renovables». També va assenyalar que la compra a preu fixe «garantirà estabilitat a la companyia i evitarà possibles riscos», i millorarà el funcionament del servei en els anys vinents. Pel que fa al consumidor final, el director de FEDA va manifestar que no notarà cap canvi en la seva factura perquè «els preus als que comprem l’energia entren en els paràmetres habituals i varien lleugerament segons si és hivern o estiu». 

L’altra energia /
La meitat de l’energia que importa el Principat prové d’Espanya (l’altra meitat arriba de França) i és gestionada per Endesa Energia, amb qui FEDA manté lligams comercials des de 1998. Si bé les dues companyies han pactat que un terç de l’energia comprada sigui renovable, el percentatge podrà anar variant amb els anys segons la demanda del Principat. «És possible que la central de cogeneració ens permeti abastir-nos de suficient energia neta com per reduir la demanda externa», puntualitzava el director general de FEDA. Moles va voler remarcar que el contracte d’abastiment energètic del 2020 ja estava tancat i per això el nou conveni amb Endesa no es farà efectiu fins l’any vinent.
 

El consumidor no notarà un canvi de tarifa en la seva factura però FEDA assegura que el servei millorarà

Pel que fa a la resta de l’electricitat que s’importa d’Espanya se seguirà fent com fins ara, a través d’Endesa però comprant-la a preu de mercat i amb el mix energètic que hi hagi en el moment. És a dir, que no quedarà definida quina part d’aquesta és d’origen renovable.
 

Conveni flexible /
Tant Moles com Uriarte van coincidir en la bona predisposició de les dues parts per discutir les clàusules del contracte, assegurant que les dues parts «estan obertes» en els pròxims anys a signar nous acords en un camp tan ampli com és el del sector de l’energia neta. Posant alguns exemples de possibles futures col·laboracions, el president d’Endesa va expressar la necessitat d’avançar cap a una electrificació de l’energia per fer-la més verda, la reducció dels combustibles fòssils i el pas a la digitalització de la xarxa. 

Visita institucional / 
Després de la signatura de l’acord i de la visita que el president d’Endesa i el seu equip van fer a la sala de control de FEDA, els representants de la companyia espanyola es van desplaçar fins la seu del Govern on van ser rebuts pel cap de l’Executiu, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó. Espot va aprofitar la trobada per felicitar les dues parts per aquesta iniciativa. Totes dues entitats van expressar el moment de transició en el que es troba el sector energètic i van destacar el caràcter innovador de l’acord, que «demostra la visió de futur de les dues companyies davant del repte mediambiental al que s’enfronten», concloïa Uriarte.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT