PUBLICITAT

Canillo

Espanya avala la participació d’Andorra a la candidatura olímpica

L’ambaixada presenta informes favorables on defensa la idoneïtat de les instal·lacions del Principat

Per Albert Ortega

L’espectacle d’inauguració de les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí a Soldeu, el març de l’any passat.
L’espectacle d’inauguració de les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí a Soldeu, el març de l’any passat. | MARICEL BLANCH

La candidatura Pirineus-Barcelona pels Jocs Olímpics d’hivern 2030 avança i la participació del Principat es posiciona com una gran oportunitat per acollir part de les competicions relacionades amb el sector de la neu que s’haurien de celebrar.

D’aquesta manera, l’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, va informar EL PERIÒDIC de la redacció «d’informes on reflectia la idoneïtat d’incloure Andorra» per part seva, ja que, com apunta el representant espanyol «una candidatura olímpica del Pirineu ha de comptar amb l’únic país que està al 100% a la zona, Andorra, i que té la sort de tenir unes instal·lacions magnífiques d’esquí com ja va demostrar a les Finals de la Copa del Món».

En aquesta línia, Ros va detallar que «espero que Andorra formi part de la candidatura i per això continuo treballant per aconseguir aquest objectiu». Per l’ambaixador al país, el Principat hauria de ser incorporat en una candidatura que pretén aplegar  les diferents parts del Pirineu de cara al 2030. Així, Ros va apuntar que «la lògica ens diu que el més comprensible seria incloure el Pirineu sencer, des d’Osca passant per Lleida i la Vall d’Aran fins a Andorra, ja que són les parts més representatives».

D’altra banda, Ros també va informar a aquest mitjà sobre la «gran» sintonia entre els diversos actors implicats en les negociacions per tirar endavant la participació del Principat en la candidatura per «les seves grans infraestructures del sector de la neu».

En aquest sentit, des de l’organització de la candidatura informen que actualment existeix la intenció de celebrar una reunió entre els responsables del projecte i el Govern per tal de «filar prim» i continuar, així, les converses mantingues a l’anterior reunió mantinguda al febrer de l’any passat.

Necessitats infraestructurals/ Segons va declarar el Secretari General de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat, Gerard Figueres, en una entrevista a RAC1 dissabte passat després de visitar el Comitè Olímpic Internacional (COI), la intenció de la precandidatura és que siguin uns Jocs de «tots els Pirineus», el que obriria la porta a la inclusió d’un país transfronterer com Andorra per aprofitar la plataforma de Soldeu i celebrar alguna prova d’esquí alpí al país.
 

Així, aquesta decisió s’encabiria a dins de la nova política del COI on es pretén que les seus no s’endeutin amb la construcció d’infraestructures edificades únicament amb la intenció d’acollir els Jocs Olímpics i que malauradament, després de la celebració de les competicions, queden abandonades sense donar-los cap ús.

Tal com es va aprovar al juny de l’any passat, el COI va eliminar l’obligatorietat de celebrar totes les competicions en una única localitat, així que la nova normativa inclou la possibilitat de disputar diferents esdeveniments esportius en múltiples ciutats, regions o països. Pel que fa a la candidatura Pirineus-Barcelona, Figueres va comentar que la idea seria que aquestes proves se celebressin en «algun lloc d’Europa que ja tingui les pistes adients per practicar aquest tipus d’esports».

Una intenció que es correspon a les declaracions oferides el passat juny a EL PERIÒDIC, on Figueres va detallar que «les noves normes ens posen en una molt bona posició de sortida perquè estem presentant un projecte amb un lideratge plenament català però que allarga la mà als altres territoris pirinencs com són l’Aragó, Andorra i França». 
 

D’aquesta manera, la candidatura Barcelona-Pirineus ja ha començat a celebrar reunions periòdiques i d’intercanvi d’informació del projecte amb l’ens esportiu. Així, el COI ja té un dossier elaborat pels aspirants catalans als Jocs Olímpics d’hivern on, en un total de 170 pàgines, es mostra el full de ruta amb les seus, les infraestructures i el repartiment de funcions entre els diferents territoris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT