PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot acusa el PS de «tacticisme» pel seu ‘no’ al pacte d’Estat de salut

El cap de Govern diu que «hauran d’assumir les conseqüències» si no participen en la reforma del sistema

Per El Periòdic

Xavier Espot, durant la tradicional escudellada d’Escaldes-Engordany, ahir.
Xavier Espot, durant la tradicional escudellada d’Escaldes-Engordany, ahir. | SFGA/JAViladot

El Cap de Govern, Xavier Espot, va criticar ahir al Partit Socialdemòcrata per no col·laborar en el pacte d’Estat del sistema de salut pública en la tradicional escudellada de Sant Antoni celebrada a Escaldes-Engordany. D’aquesta manera, Espot es va mostrar sorprès per les declaracions del conseller socialdemòcrata, Jordi Font, dimecres passat després de la reunió mantinguda entre les forces polítiques i va afirmar que «no crec que els ciutadans vegin amb bons ulls que per una tàctica a curt termini, decideixin sumar-se o no a grans qüestions d’Estat i, per tant, hauran d’assumir les conseqüències».


En aquesta línia, Espot va manifestar el coneixement dels dubtes que el PS havia mostrat sobre el projecte, però també la seva sorpresa per la resposta negativa, ja que, com va detallar «és veritat que ells van apuntar les seves reserves però també és cert que van dir que es donaven un termini per donar-nos la resposta, I en canvi, de manera molt sobtada, ja van dir que no. Tothom ha de ser responsable dels seus actes. Nosaltres durem a terme la reforma de sistema de salut pública i ho farem independentment que s’hi afegeixi o no el partit socialdemòcrata».


D’altra banda, el cap de Govern també va aprofitar per obrir la porta al PS i a la resta de forces polítiques per dur a terme conjuntament el pacte d’Estat de la reforma de salut pública, ja que creu que el projecte de modificació es pot enriquir amb les aportacions socialdemòcrates i de la resta de partits.
Tanmateix, Espot va explicar que «si bé el PS tanca la porta al pacte d’Estat perquè diuen que han de participar en un projecte en construcció i argumenten que això ja està edificat, jo vull dir que volem que aquesta reforma sigui compartida perquè és important pel futur del país».

«Qúestió d’estat»/ Tot seguit, el màxim representant governamental va mostrar la seva preocupació per arribar al consens de cara al futur, ja que «la sostenibilitat del sistema de salut pública és una gran qüestió d’Estat i s’ha de tenir en compte que s’han de prendre decisions que aniran més enllà d’aquesta i de la pròxima legislatura. Seran decisions a 20 o 30 anys vista amb independència de l’alternança política i, per aquest motiu, seria molt aconsellable que els partits de l’oposició hi siguin».


Per últim, Espot va posar èmfasi en la necessitat d’arribar a acords entre les diverses forces polítiques en matèria dels altres dos grans pactes que vol fer el Govern, com el de l’acord amb la UE i el sistema de  pensions. Per acabar, Espot va dir que "donarem 15 dies de marge al PS perquè ens donin una resposta definitiva [sobre el pacte de salut] i valorarem la situació, però nosaltres farem tot el que estigui al nostre abast perquè així sigui».

PUBLICITAT
PUBLICITAT