PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS es posiciona en contra de l’aeroport i l’heliport

Presenta onze nous punts a la declaració d’emergència climàtica

Roger Padreny i Carles Sànchez.
Roger Padreny i Carles Sànchez. | PS

El canvi climàtic i les mesures per combatre’l és una tasca en la qual hi estan treballant les diverses formacions del país per variar la tendència i millorar el medi ambient. El Grup Parlamentari Socialdemòcrata considera que la proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica presentada per la majoria que composa el Govern és insuficient, i per aquest motiu exposa una esmena ampliant el nombre de propostes, entre elles, que Andorra no compti amb cap instal·lació aeroportuària, ja sigui un aeroport o heliport nacional.

Respecte a l’escrit elaborat, que comptava amb 21 punts, els socialdemòcrates hi inclouen 11 de nous, a més de sis modificacions. Es produeix perquè volen «una major aplicabilitat del text, que no sigui una mera declaració de principis, si no un text el qual busqui un canvi en la realitat i sigui un catalitzador en la lluita del canvi climàtic i la protecció del medi ambient», indicava Roger Padreny, conseller general del PS, per «fer d’Andorra un país més sostenible i més respectuós amb el medi ambient». En aquesta direcció «donem eines, terminis i mesures perquè aquesta declaració sigui aplicable des del moment que s’aprovi».

En les noves mesures que proposen es troba la garantia que Andorra sigui un territori sense instal·lacions aeroportuàries, ja siguin d’iniciativa pública, privada o mixta. També es troben la creació d’una agència nacional de l’aigua, l’elaboració de l’estratègia nacional de mobilitat i els plans parroquials; destinar la recaptació d’una taxa turística a la dotació del fons verd; la realització d’una auditoria de la presència d’amiant en edificis públics i legislar perquè es dugui a terme als edificis privats; la dotació obligatòria del fons verd en el pressupost del Govern a partir de l’any vinent; la realització d’una auditoria ambiental en els sectors turístic, comercial i industrial en el termini de tres anys; reprendre l’estudi de la petjada ecològica d’Andorra revisant els paràmetres utilitzats, actualitzant i millorant la metodologia; la promoció de projectes de creació d’energia que no afavoreixin l’ús d’energies fòssils i/o la crema de residus; l’impuls a polítiques de reciclatge i l’estudi sobre la viabilitat de reduir la incineració de residus; prohibir les construccions sobre els rius; i la redacció d’una llei del paisatge. 

Aquestes mesures «no només han de protegir el nostre medi ambient, si s’apliquen milloraran la qualitat de vida de la ciutadania», assegurava Padreny.  A partir d’ara s’iniciaran negociacions amb els altres grups per introduir-les a la declaració. La resta de punts els respectaran.

PUBLICITAT
PUBLICITAT