PUBLICITAT

Polèmica per l’himne

L’EuroCup argumenta «l’impacte que ha tingut l’ús d’aquest en situacions puntuals» per prohibir-lo

Per Miquel López-Egea

‘El Gran Carlemany’ sona per darrera vegada en un partit de l’EuroCup al Poliesportiu, en el duel del Top16 contra el Joventut.
‘El Gran Carlemany’ sona per darrera vegada en un partit de l’EuroCup al Poliesportiu, en el duel del Top16 contra el Joventut. | Martin Imatge / BCA

El Gran Carlemany ja no sona als partits de l’EuroCup. Ni sonarà. El MoraBanc Andorra va anunciar abans del partit del Top16 contra el Tofas Bursa que «no s’interpretarà perquè la normativa d’EuroCup no ens ho permet» i va lamentar «no poder mantenir un dels elements més importants del protocol dels nostres partits». En aquest sentit, segons va fer saber l’organització de la competició a EL PERIÒDIC «els clubs que juguen tant la Turkish Airlines EuroLeague com la 7DAYS EuroCup no ho fan en representació d’un país sinó d’ells mateixos», per tant, «aquesta és la raó per la qual només permetem els himnes de la lliga o del mateix club si n’hi hagués» i va remarcar que «en cap cas aquesta prohibició ve per una queixa per part d’alguna persona o de cap club de la competició».

Així mateix, els organitzadors van voler aclarir a aquest rotatiu que «s’havia estat lax amb aquesta norma a causa de la importància que certs equips donaven a l’ús de l’himne nacional en el prepartit» però que «el canvi de criteri és a causa de l’impacte que ha tingut l’ús de l’himne nacional en situacions puntuals, sobre el pre-game timing dels nostres partits tant d’Eurolliga com d’EuroCup, endarrerint l’establert, que és estàndard per normativa per als nostres partits, influint en un alt risc de començar tard, un fet que, com es pot comprendre, no podem permetre que succeeixi a causa dels múltiples contractes televisius». Així mateix, van remarcar que «és una decisió purament tècnica» i que «s’ha pres basant-se en criteris purament de coherència sobre l’aplicació general de la norma per part de tots els nostres equips participants».

En aquest aspecte, Gabriel Fernández, cap de comunicació del MoraBanc Andorra, va explicar a aquest mitjà que «hem arribat a un punt que no ho podem fer» i que «ho hem intentat per tots els mitjans perquè és important per a nosaltres». A més, va criticar que la decisió s’hagi pres «a mitja temporada i no al final, quan hauria estat més normal».

En aquesta línia, fins al moment, es cantava l’himne des de fora de la pista per evitar la normativa de la competició però ara ja no es pot fer així. Tot i que, tal com va recordar Fernández, «el primer any, els jugadors no respectaven l’himne i parlaven amb l’entrenador però finalment, per respecte, s’aturaven, encara que no els podíem obligar a fer-ho». Així mateix, va indicar que la situació «no és nova, ens ho anaven dient però havíem trobat una manera de fer-ho» i va deixar clar que en cap cas l’organització ha multat al club «ni ens deien res». «Anàvem fent», sentenciava.

També va explicar que a l’ACB «està incorporat en el protocol prepartit» encara que «al principi va ser complicar fer-ho encaixar».

Per un altre costat, va assegurar que «si la gent, un grup considerable,  s’organitzés per cantar l’himne, ens encantaria» perquè serviria per seguir «donant força» a l’entitat. «Havíem d’explicar al públic perquè no ho podem fer», concloïa Fernández. Per tant, una tradició que forma part de l’ADN tricolor diu adeu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT