Andorra la Vella
El Govern confirma 41 casos de galteres al país
La majoria de casos són homes i la mitjana d’edat és de 28 anys
El ministre Portaveu, Eric Jover, va informar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Ministeri de Salut ha activat els protocols escaients per un brot de galteres (parotiditis epidèmica) al Principat, sense detallar el seu origen. Des del 12 de desembre s’han notificat a L’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut un total de 46 casos sospitosos, dels quals es té el resultat de laboratori de 42 (91,3%). D’aquests, 41 són positius (97,6%). Els casos són principalment homes (52,2%), amb una mitjana de 28 anys (mínim de 18 i màxim de 49 anys). Dels 46 casos sospitosos, 35 (76,1%) referien estar ben vacunats i en 22 (47,8%) es va verificar la vacunació amb més d’una dosi.
Les galteres és una malaltia vírica contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. Aquesta inflamació sovint va associada a febre i dolor en la zona inflamada. Jover va explicar ahir que «tots els anys tenim casos de galteres al país i us volem informar perquè el nombre de casos actual és superior a l’habitual».
El ministre Portaveu remarca que cal extremar les mesures higièniques per evitar el contagi de la malaltia
La situació és similar als països veïns, en els quals també s’ha observat un increment en els darrers anys i la notificació de diversos brots en joves, principalment universitaris. Tot i això, en el darrer episodi al Principat els principals afectats no són joves sinó adults. Jover va recordar que es tracta d’una «malaltia benigne però en persones adultes es poden observar complicacions», com ara la inflamació de testicle en els nois i d’overi en les noies.
Investigació en curs
L’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut està fent la investigació epidemiològica, el seguiment i l’aplicació de mesures per controlar la situació, tal com estableix el protocol. Aquest determina els següents paràmetres: s’ha de procedir a l’aïllament de la persona simptomàtica fins a 5-7 dies des de l’inici de la inflamació parotídia; s’ha de revisar l’estat vacunal, pel que fa a la vacuna triple vírica, de totes les persones que no hagin passat la malaltia i hagin estat en contacte amb un cas i, si s’escau, s’administraria una dosi de vacuna triple vírica, i s’ha d’establir una vigilància dels símptomes en les persones que han estat en contacte amb un cas confirmat o sospitós durant els dies previs a l’inici de símptomes d’aquest. Jover va subratllar que si hi ha sospites, cal informar de seguida al Ministeri de Salut perquè valori si cal activar els protocols d’actuació i prevenció i establir les mesures analítiques escaients.
Prevenció
La prevenció d’aquesta malaltia es fa mitjançant la vacunació. A Andorra fa anys que es vacuna contra les galteres. El calendari inclou l’administració de dues dosis de la vacuna triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) a les edats de 12 mesos i 3 anys. Malgrat que la vacuna no protegeix al 100% i la immunitat pot disminuir amb el temps, és l’eina preventiva disponible més efectiva actualment. Una altra mesura de prevenció per evitar el contagi és la higiene.
Jover va ressaltar que «cal extremar les mesures higièniques per evitar la transmissió: cal rentar bé les mans i no compartir gots ni coberts que puguin estar contaminats». Les autoritats sanitàries recomanen l’administració d’una tercera dosi de vacuna triple vírica quan s’ha identificat un espai amb més de dos casos.
El Govern desmenteix la quota de l’FMI de Bartumeu
El ministre Portaveu, Eric Jover, va comentar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que li agradaria «desmentir» les paraules del president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, referents a la quota que haurà de pagar el Principat per entrar al Fons Monetari Internacional (FMI) que, segons Bartumeu, haurien sorgit del propi organisme. Jover va subratllar que el total de la quota «serà inferior» als 150 milions que va exposar Bartumeu.
Jover diu que el total serà «inferior» als 150 milions que apunta Bartumeu
A tall de recordatori, el president d’SDP va afirmar dilluns que el 2018 «responsables de l’FMI van confirmar que la quota d’adhesió a l’FMI seria un 2,5% la quota de San Marino, que vindrien a ser uns 150 milions d’euros». En aquest sentit, Jover va replicar que «el valor de la quota no sorgeix d’una equació matemàtica, sinó que hi ha elements que es determinen durant el procés d’entrada que s’està fent ara», afegint que «si Bartumeu ha fet aquestes aproximacions, segurament no és prou coneixedor de com es calcularien les quotes». Malgrat que el Govern també ha demanat els marges en els quals se situaria la quota, l’FMI no els ha donat resposta.
Jover va detallar que «la quota no s’haurà de desemborsar en la seva totalitat», tenint un paper important els interessos del Principat. El ministre també va exposar que «el 25% de la quota s’haurà de dipositar al fons, però sota demanda aquests diners es podrien recuperar». Pel que fa a la resta, no necessàriament demana un aval, però si no és així, «el que ha d’haver-hi és un compromís per activar el pagament», va detallar l’ANA.
L’IPC augmenta un 1% aquest 2019
El Govern va aprovar ahir el decret que determina l’Índex General de Preus al Consum (IPC) 2019, que s’ha situat en l’1,0%, tenint en compte que la variació anual ha estat del 0,8% a Espanya i de l’1,5% a França. El projecte de Llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu fixa un increment obligatori aplicable als salaris inferiors a 24.000 euros bruts a l’any.
Sense denúncies sobre la Creu Roja
Respecte a la tasca de Creu Roja de transformar els contractes orals en contractes escrits, el ministre Portaveu, Eric Jover, va confirmar ahir que «no hi ha hagut cap denúncia a Inspecció de Treball per incidències en aquests trasllats», afegint que «estem oberts a atendre qualsevol consulta sobre com es fa aquest procés de transformació».
Nou fitxatge en el Ministeri de Finances
El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) va publicar ahir la contractació d’Álvaro Garcia en el Ministeri de Finances. Segons el ministre Portaveu, Eric Jover, Garcia ajudarà a donar suport al sector financer durant i després de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Segons el BOPA, Garcia cobrarà 8.972,97 euros.
La desviació de Sant Julià, de cara a l’abril
Davant la hipòtesi que les obres del vial de desviació de Sant Julià estarien enllestides el mes de febrer, el ministre Portaveu, Eric Jover, va confirmar que segons el calendari que li consta, els treballs finalitzaran a l’abril. El mateix va reconèixer que «aquests tipus d’obres poden patir canvis tant en positiu com en negatiu».