PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’endemà dels àpats naladencs

El problema rau a consumir grans quantitats d'aliments calòrics durant molts dies seguits

Per Laura Cugat Ruiz

Una persona comprant fruita i verdura en un supermercat, en una imatge d’arxiu.
Una persona comprant fruita i verdura en un supermercat, en una imatge d’arxiu. | MARICEL BLANCH

Els dies de festa de Nadal es caracteritzen per fer trobades amb la família i els amics i entregar regals a les persones estimades però també per celebrar grans àpats amb molta varietat de plats que normalment s’allarguen moltes hores. Segons la dietista-nutricionista Marta Pons, que treballa en el seu propi centre d’assessorament dietètic al Principat, accentua que un dels principals problemes alimentaris d’aquests dies és el fet de «menjar grans quantitats d’aliments especialment calòrics massa dies seguits».

Amb el repte d’encarar aquesta època seguint uns patrons més saludables, l’experta en nutrició ressalta que una de les qüestions que s’ha de tenir en compte és «compensar més que combinar, per això ja tenim els dies no festius on busquem les bones combinacions». La mateixa detalla que alguns consells per poder gaudir d’aquests àpats especials d’una forma més sana consisteixen a  «beure força aigua, incloure fruita i vegetals originals per acompanyar les delicatessen i compensar-ho practicant esport i fent que els següents àpats siguin més lleugers». 

Per tornar a la rutina després de Nadal, Pons recomana els aliments diürètics i fer exercici físic

Per tal de fer un gir i combinar plats tradicionals amb alternatives més sanes, Pons proposa algunes idees com ara «carpaccios, llagostins especiats al forn, xarrups vegetals amb cruixent de pernil –procurant que sigui de qualitat–, amanides exòtiques amb fruites com ara pinya o mango, crudités (un concepte francès que fa referència a verdures crues tallades, a vegades també fruites, normalment sense fulles i que se serveixen amb alguna salsa) o cebiches», entre altres. 

Moltes vegades dels àpats nadalencs sobren molts aliments que es podrien reaprofitar. En aquest sentit, la dietista-nutricionista recomana preparar «woks (un tipus de cuinat d’origen asiàtic que combina diferents productes, entre els quals verdures que se saltegen en una espècie de paella que rep el mateix nom), truites originals, púdings (un tipus de pastís tou que pot ser dolç o salat) de peix, humus diferents (preparat que es basa en un puré de cigrons, però que també es pot fer amb altres aliments) o verdures farcides». 

Estil de vida saludable 

Després dels dies festius, sovint es té la sensació de voler tornar a la rutina i cuidar l’alimentació. Per fer-ho, Pons aconsella «escollir aliments diürètics com les carxofes, la pinya, els espàrrecs o les endívies; menjar poca sal; prendre molta aigua, i fer exercici físic d’intensitat moderada-alta». Davant la pràctica de consultar dietes alimentàries per Internet, la nutricionista afirma que «la dieta més convenient no la trobarem mai a Internet perquè és aquella que s’adapta a les nostres necessitats, perfil i peculiaritats, i això només ho podem trobar si consultem a un nutricionista perquè ens faci una pauta a mida». 

Per seguir un nivell de vida saludable, la mateixa explica que hem d’intentar que «el 75% del que mengem sigui d’origen vegetal, integral i de proximitat, com ara fruita, verdura, cereals integrals, greixos saludables com l’oli d’oliva i els fruits secs, ajustant la ingesta d’aliments a la nostra activitat física, garantint que aquesta formi part del nostre dia a dia». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT