PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El Govern es desvincula de la gossera i n’externalitza la gestió

L’executiu obrirà un concurs públic per a que les entitats animalistes agafin el control de la infraestructura

Per Elisabet Cortiles

Un dels vint gossos que resideix a la gossera.
Un dels vint gossos que resideix a la gossera. | Alex Mendoza

Després de la mort sense motiu de dos exemplars de la gossera al novembre de l’any passat i de les múltiples queixes dels voluntaris per millorar les condicions del centre, finalment el Govern es desentendrà de la instal·lació i la deixarà en mans d’entitats animalistes. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va anunciar ahir des de la mateixa infraestructura que «al llarg d’aquest primer semestre s’obrirà un concurs públic per adjudicar la gestió del centre» i va afegir que, «quan s’aprovin els pressupostos, els grups de la majoria hi destinarem una partida per deixar que siguin les associacions qui gestionin la gossera i la gatera». 
 

Calvó: «Ja tenim un conveni amb les entitats que gestionen la gossera i el que volem és que encara es puguin implicar més amb el centre»

Segons les previsions del Govern, abans de l’estiu la instal·lació hauria de quedar sota el control de l’entitat guanyadora. Actualment, Bomosa i Laika es fan càrrec del dia a dia de la gossera i gatera oficial i l’executiu s’encarrega de les tasques més administratives, però és ell qui té l’última paraula sobre la gestió del centre. En aquest sentit, Calvó explicava que «l’any passat varem signar un conveni amb les entitats animalistes per acordar que la gestió es fes de forma conjunta, i el que volem ara és que encara es puguin implicar més». L’adjudicació permetrà que les associacions se’n facin càrrec, però rebent una ajuda econòmica del Govern.

Bomosa i Laika, candidats /
Malgrat ser un concurs obert a tothom, el més probable és que siguin les dues entitats que actualment gestionen la gossera i la gatera les que agafin el control total del centre. Calvó va assegurar que «s’han implicat molt des del principi i entenem que són les dues associacions que estan més preparades per poder assegurar la missió». En aquesta línia, la directora de Bomosa, Carmen Rivera, va admetre fa uns dies a EL PERIÒDIC que estaven a favor d’externalitzar la gestió de la gossera i entenien les queixes dels voluntaris en relació a les millores que es podrien fer en el centre. 

Un total de 22 cans resideixen a la gossera en aquests moments. Les seves condicions de vida, segons les entitats animalistes i el personal que visita la instal·lació, són clarament millorables. Aposten per renovar les cel·les, augmentar el sistema de calefacció i ampliar l’accés dels voluntaris al centre. Preguntada sobre si aquest col·lectiu està informat de la intenció del Govern de desvincular-se de la infraestructura, Calvó va confirmar que «varem parlar amb antelació amb els voluntaris sobre la nostra intenció. Creiem que són un grup molt important per a la gossera perquè són els que garanteixen el benestar dels animals traient-los a passejar».

Conclusions de l’informe /
L’anunci de l’externalització es va fer coincidir amb les declaracions del veterinari oficial de la gossera, Jesús Muro, sobre les conclusions de la mort inesperada de dos exemplars del centre. Muro va detallar que «els anàlisis fets per la Facultat de Veterinària de Barcelona van descartar la defunció per raticida», com inicialment s’havia plantejat. Segons l’explicació donada per Muro, es va

Muro: «Es va fer una necròpsia complerta de les dues gosses i es va descartar una intoxicació per raticides»

demanar una investigació més acurada de les mostres a un laboratori molecular i «van determinar que la causa final era una alteració hepàtica aguda», però sense apuntar a l’origen de la intoxicació. 
El cas, que va generar molt malestar entre els voluntaris, ha quedat per tant sense resoldre’s. 
 

Més conscienciació /
La visita de la ministra a la gossera també va servir per anunciar que el Govern té intenció de posar en marxa més campanyes que sensibilitzin la població sobre la responsabilitat de tenir mascotes. «Creiem que és la nostra obligació, conscienciar la població sobre una millor tinença dels animals per a que algun dia centres com aquest no hagin d’existir», concloïa Calvó. Entre el 2017 i el 2019 van arribar a la gossera 337 cans. La majoria dels ingressos es van produir per abandonament i només el 8% del total són gossos que es van perdre i van poder tornar amb els seus amos perquè estaven degudament identificats

Les claus /
1) 
Fa anys que el Govern té pensat externalitzar la gossera. Al 2016 va convocar un concurs públic que va quedar desert després que cap entitat s’hi interessés.
2) Bomosa i Laika es veuen ara capaços de portar la gestió de la instal·lació i optaran a l’adjudicació en el nou concurs anunciat pel Govern per a aquest semestre.
3) La decisió de Govern coincideix amb les múltiples queixes dels voluntaris de la gossera, que exigeixen més atenció veterinària i una millora en el centre.
4) L’anunci de l’externalització es va fer el mateix dia que es van fer públiques les conclusions sobre la mort de les dues gosses del centre. L’informe va ser inconclusiu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT