PUBLICITAT

El volum andorrà de la 'Geografia literària' es publicarà al 2013

  • Martí i Pol, Bartra, Morell, Villaró i Peruga, entre els autors seleccionats
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El filòleg Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic, publicarà al 2013 el volum andorrà de la Geografia dels Països Catalans, amb fragments de diversos autors –des de Marti i Pol fins a Albert Villaró, Joan Peruga i Antoni Morell– que han deixat constància en la seva obra d'espais, paisatges, carrers, places, edificis i muntanyes del país, informa l'Agència Andorrana de Notícies. Es tracta d'una forma inèdita en l'àmbit català de lligar literatura i paisatge que és va estrenar al març amb el volum dedicat a les comarques barcelonines i que s'allargarà durant deu entregues.

En el cas d'Andorra, les localitzacions i textos ja estan fixades i inclouen –de moment– fragments d'Últim estiu a Ordino, de Peruga, ubicats a la casa d'Areny Plandolit, així com poemes de Miquel Martí Pol (Andorra, postals i altres poemes) i Agustí Bartra (Haikus d'Arinsal). Set lletanies de mort i Boris I, de Morell, incorporaran la capital i Escaldes al periple de la Geografia, i el misteri de la mare de deú de Meritxell, novel·lat per Villaró a Blau de Prússia, implicarà el santuari canillenc en el projecte. Un altre autor que té plaça segura al volum andorrà de la Geografia és Amat Piniella, que al 1946 va enllestir a Sant Julià la novel·la K. L. Reich, on evoca en clau de ficció la seva experiència al sistenma concentracionari nazi.

Tant el volum andorrà –que compartirà honor amb els autors, obres i paisatges lligats al Rosselló i la Cerdanya, a la franja de Ponent i a l'Alguer– com tots els altres de la sèrie es podran consultar per Internet a www.endrets.cat, que ja incorpora 178 autors, 752 textos, 402 llocs i tres rutes literàries. Aquesta plataforma permet accedir fins al triple de material que l'edició en paper, insisteix Soldevila, així com escoltar els textos recitats per actors professionals. En el cas d'escriptors vius, es compta amb els mateixos creadors per llegir els fragments escollits. A banda del dedicat a les comarques de Barcelona, aquest novembre s'ha publicat el volum corresponent a Tarragona i les Terres de l'Ebre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT