PUBLICITAT

Andorra la Vella

Una entitat externa assessorarà el Govern sobre la radioteràpia

L’Executiu vol comptar amb tota la informació possible per decidir si aplicar o no el tractament al país

Per Laura Cugat Ruiz

Eric Jover i Joan Martínez Benazet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir a la tarda.
Eric Jover i Joan Martínez Benazet en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir a la tarda. | SFGA/CEsteve

La decisió d’aplicar o no la radioteràpia al Principat encara és incerta. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Govern està treballant en la licitació d’un concurs internacional per seleccionar una entitat que s’encarregarà d’assessorar el Govern sobre les millors opcions de cara a aplicar o no el tractament de radioteràpia al Principat i, si aquest es tira endavant, quin model seria el millor. A més a més, l’ens donarà suport i guiarà els professionals sanitaris i el mateix Executiu al voltant de les darreres novetats de la tècnica. 

Benazet va detallar ahir algunes de les mesures que el Govern està estudiant de cara a l’abordatge o no d’aquesta tipologia de tècnica per tractar el càncer, que actualment no es troba al país i que els pacients que la necessiten han de desplaçar-se a Barcelona o a Tolosa. Per una banda, el ministre va informar que «el SAAS està connectat amb una plataforma de biologia molecular que ajuda a afinar molt millor el diagnòstic que permetrà un tractament més acurat del càncer». Per altra banda, Benazet va explicar que l’entitat seleccionada, després de celebrar-se el pertinent concurs, tindria tres funcions. Primerament, l’ens hauria d’assessorar sobre «l’accés a les millors tècniques de radiooncologia pels pacients d’Andorra, ja sigui la radioteràpia fraccionada que permet concentrar les sessions de tractament – pràctica que s’està treballant a Barcelona–així com la teràpia de protons –quan aquesta estigui indicada–», entre altres.

El titular de Salut va especificar que la segona línia de suport consistiria a facilitar «la presència d’un radiooncòleg a Andorra que participaria en els Comitès de Tumors per afinar al màxim la indicació de radioteràpia, fet que permetrà saber quin volum de radioteràpia necessiten els pacients amb molta més finesa de la que hi ha actualment; aquest especialista també podria acudir a la primera visita dels pacients que han de fer radioteràpia i assistir també en els respectius controls de seguiment».

Per últim, la tercera línia de treball seria «anar assessorant el Govern sobre les novetats  d’aquesta tècnica i quines seran les decisions que s’han de prendre, com ara si la radioteràpia s’ha de fer o no al país o, per exemple, quin model de radioteràpia hem de fer a fora o a aquí». En aquest sentit, el mateix va concloure que «amb el coneixement que tenim i l’assessorament dels millors experts en radioteràpia, es prendran les decisions que pertoquin. Per tant, no queda res descartat però això no vol dir que ens tirarem a la piscina amb una tècnica concreta».

Pel que fa al projecte s’instaurar un centre de radioteràpia al Principat –idea que va plantejar l’anterior Govern–, Benazet va afirmar que aquest queda en «pausa», matisant que «les decisions es prendran amb el màxim coneixement, tenint com a focus escollir el millor tractament». 

Servei de taxi individual en vigor

El Govern va aprovar ahir el Conveni de gestió entre la cartera de Salut, la CASS i els taxistes per dur a terme el servei de taxi individual per als pacients que han de desplaçar-se a l’estranger per dur a terme actes que no es poden realitzar a Andorra, principalment la radioteràpia, tot i que és un servei que ja està funcionant en aquests moments. Els pacients que tinguin la indicació de fer radioteràpia, se’ls entregarà un llistat de taxistes que els acompanyaran, tot garantint els requisits de neteja i confort necessaris. Benazet va informar que utilitzaran aquest servei un centenar de persones. 

El 70% de la població ja s’ha inscrit en la via preferent 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va compartir ahir el «positiu» balanç de la implantació de la via preferent, que ja compta amb 52.993 usuaris, fet que es tradueix en el 70% de la població. En aquest sentit, el mateix va ressaltar que, de mitjana, «es donen d’alta d’aquest servei unes 300 persones al dia».

El ministre va ressaltar algunes respostes dels dubtes que havien anat sorgint per part de la ciutadania. Una d’elles consisteix en el fet que per anar a un metge especialista que fa el seguiment d’una patologia concreta, per exemple, no cal passar abans pel metge preferent i, és més, aquest professional es pot convertir en especialista referent, també si és de fora del país. Pel que fa a tenir una segona opinió, Benazet va apuntar que es pot accedir a un metge exterior, però s’ha d’acudir abans al doctor preferent assignat. 

Més reunions sobre la normativa europea 

La Secretaria d’Estat d’Afers Europeus va tancar la primera ronda de reunions dutes a terme per tal d’analitzar el conjunt dels annexos del cabal europeu proposats per la Unió Europea en el projecte d’Acord d’Associació. Les sis trobades mantingudes amb el sector privat, empresaris i sindicats, entre els mesos de setembre i de gener, han permès recollir aportacions i inquietuds i identificar els elements que requereixen un treball més específic. La propera reunió serà amb el Consell de Col·legis Professionals Liberals i després s’han previst quatre reunions sectorials més. 

Suport a un projecte de reducció de plàstics

El Govern va aprovar ahir la col·laboració del Ministeri de Medi Ambient com a soci associat en el projecte de POCTEFA Plastic0pyr, relatiu a les estratègies per a la reducció de la contaminació pels plàstics i la millora de la qualitat ecològica i els serveis mediambientals dels rius de muntanya. Tal com apunta la seva definició, l’objectiu general del projecte és prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport fins al mar. Els escenaris que s’estudien són els Pirineus de Catalunya, Andorra i França. 

Nous requisits pel visat turístic a la Xina 

El ministeri d’Afers Exteriors va informar ahir que els ciutadans amb nacionalitat andorrana que viatgin a la República Popular de la Xina han de fer obligatòriament un nou procediment per obtenir el visat turístic a Madrid o Barcelona, que passa a ser biomètric. Aquest consisteix en el fet que  la persona que vulgui viatjar haurà de desplaçar-se a l’Ambaixada de la República Popular de la Xina a Madrid o el Consolat General a Barcelona que recolliran les empremtes dels 10 dits a totes les persones que sol·licitin el visat, juntament amb el passaport. La cita s’ha de reservar via Internet. 

Negociacions per com accedir a Barcelona 

Respecte a la recent entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona, que té un important impacte pel que fa als vehicles andorrans, el ministre Portaveu, Eric Jover, va determinar ahir que en aquests moments l’Executiu està establint «negociacions amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona per determinar la millor manera de desplaçar-nos a la ciutat». El tipus de certificat necessari –a càrrec de la ITV–ja existeix però s’haurà de determinar com s’aplica per a aquesta fi, tenint en compte que les sancions comencen a l’abril. 

Diàleg amb França per multar els conductors 

En relació amb la voluntat de França de cobrar les multes dels conductors del Principat, el ministre Portaveu, Eric Jover, va informar ahir que aquest tema s’està treballant amb l’administració francesa, tenint present que hi ha diferents acords establerts que s’han de tenir en compte i que «Andorra té una casuística particular per ser un país sobretot turístic». A la inversa, sobre la voluntat del Principat de cobrar multes de conductors estrangers, Jover va destacar que cal veure quin impacte hi hauria i com s’emmarcaria això en els convenis de col·laboració dels països veïns. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT