PUBLICITAT

CiU frega la majoria absoluta i el PSC s'enfonsa

  • PP i ICV competeixen pel tercer lloc i ERC perdria la meitat dels seus escons
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El canvi de govern sembla ja del tot inevitable a Catalunya. Mentre Convergència i Unió frega amb les puntes dels dits la majoria absoluta, els socialistes no aconsegueixen remuntar i qualsevol opció de formar un executiu estable està en mans d'Artur Mas. Així ho evidencia l'últim sondeig elaborat pel GESOP per a aquest rotatiu al llarg del dia d'ahir.

Els nacionalistes de CiU obtindrien, segons l'estudi, una forquilla d'entre 65 i 67 diputats, fet que els situa a les portes de la majoria absoluta (68) a l'hemicicle de la Ciutadella. En qualsevol cas, amb aquests resultats a la mà, Mas és l'únic candidat que podrà formar govern: el tripartit d'esquerres no suma i els socialistes de l'actual president, José Montilla, obtenen la meitat dels vots que CiU. Amb aquests resultats la traducció en escons del PSC estaria en una forquilla d'entre 27 i 28 diputats, els pitjors resultats de la història per als socialistes catalans, que fa una dècada, sota el lideratge de Pasqual Maragall, disposaven d'un nombrós grup de 52 diputats.

També és considerable el daltabaix d'Esquerra Republicana de Catalunya, que deixaria de ser la tercera força política del Parlament per passar a ser la cinquena, per darrere del Partit Popular i d'Iniciativa per Catalunya Verds. Els republicans passarien dels 21 escons actuals –23 el 2003– a una forquilla d'entre 10 i 12 diputats.

Per al Partit Popular els resultats en termes absoluts no canviarien gaire: la formació que lidera Alícia Sánchez Camacho podria mantenir-se o guanyar un diputat, amb un forquilla entre 14 i 15 escons, però passaria a ser la tercera força de Catalunya gràcies al desplom d'Esquerra Republicana. Això unit a una majoria relativa de CiU pot situar els populars en la posició de força de què ja van gaudir fa tres legislatures a la cambra parlamentària catalana.

L'únic partit en disposició de disputar el tercer lloc al PP és ICV. Els ecosocialistes continuen la tendència ascendent dels últims anys i obtindrien entre 12 i 14 diputats, un o dos més que en les eleccions de fa quatre anys. De fet, la formació que lidera Joan Herrera és la que ha presentat una evolució més positiva en els sondejos elaborats pel GESOP els quatre últims dies i publicats a la web d'aquest rotatiu.

El sisè partit del Parlament, Ciutadans, mantindria o fins i tot milloraria la seva representació, obtenint 4 diputats, un més dels que té ara. Tot apunta a què la presència d'Unión Progreso y Democracia –l'altre partit antinacionalista– no afectarà els resultats de la formació d'Albert Rivera.

L'últim sondeig elaborat ahir torna a obrir les portes de l'esperança per a la Solidaritat Catalana de l'expresident del Barça, Joan Laporta, que podria entrar al parlament amb una representació de dos diputats.

PER A MÉS INFORMACIÓ: http://www.elperiodicdandorra.ad/eleccionscatalanes



Per a més informació consulti l'edició en paper.



http://www.elperiodicdandorra.ad/eleccionscatalanes/indexcat.html

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT