PUBLICITAT

Més visitants, menys vendes

L’ocupació al sector hoteler frega el 90% durant el Nadal

Per El Periòdic

Turistes passejant pels carrers d’Andorra la Vella durant el Pont de la Puríssima.
Turistes passejant pels carrers d’Andorra la Vella durant el Pont de la Puríssima. | MARICEL BLANCH

Les festes de Nadal es van tancar ahir amb bon gust de boca per als hotels i les estacions d’esquí i amb la nota més aviat negativa del comerç, que no remunta el vol. D’aquesta manera, el sector hoteler va comptar amb una ocupació d’entre el 80% i el 90% arreu del territori aquest passat cap de setmana amb motiu de l’arribada dels Reis Mags d’Orient al Principat. Durant totes les festes, les xifres han sigut altes.
Un indicador de la bona afluència de visitants és que Mobilitat va registrar el nombre més gran d’entrades de vehicles per la frontera durant aquestes festes des que es tenen dades oficials. En total van ser 235.000 vehicles, segons va informar aquest rotatiu el director del Departament de Mobilitat, Jaume Bonell. Després de la cavalcada de Reis no es van produir retencions importants, tot i que sí que se’n van donar puntualment en els primers dies de les festes, tan d’entrada com de sortida. El responsable de Mobilitat va declarar que «aquest cap de setmana ha sigut de sortida esglaonada, vam anotar la sortida de 10.000 vehicles sense massa retencions i amb un degoteig constant a les fronteres». 
Des del sector hoteler apunten que el pont viscut va ajudar al fet que moltes famílies en lloc de sortir del territori aprofitessin per romandre i celebrar-ho aquí i d’altres perquè es decidissin a venir finalment. D’aquesta manera, la presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, va afirmar que «hem tingut un ritme similar a la temporada passada si bé és cert que hem allotjat menys gent que en la setmana de Nadal». 
A més, Canut va comentar que el temps ha estat clau per l’arribada de més turistes respecte del 2019, ja que «el que marca la diferència de visitants entre el que portem de gener i el gener de l’any passat és la neu. Amb ella han entrat més reserves i fins i tot hi ha gent que ha decidit quedar-se per esquiar. Per nosaltres el turisme nadalenc gasta més en comparació a la resta de visitants i la neu és la que ens dóna vida, augmenta el turisme, els preus i el nombre de gent».

LA NOTA NEGATIVA/Aquest fet, però, contrasta amb la facturació que van registrar els diversos comerços del centre durant les últimes setmanes, els quals declaren que, malgrat la gran presència de visitants pels carrers de la capital del Principat, les vendes van baixar com a resultat del progressiu descens en el poder adquisitiu dels turistes que s’apropen fins al país. Els responsables de les botigues mostraven la seva preocupació, ja que les condicions per assegurar unes grans vendes estaven presents, com el bon temps, l’arribada de turistes i les dates nadalenques. 
Si bé les circumstàncies empentaven als clients a fer compres, els botiguers han notat que «Andorra va apostar per un turisme de massificació i no d’elitisme en el seu dia i encara ho continua fent, per això ara observem com la majoria dels visitants que rebem al país gasten menys que anys enrere i, a més, és una tendència que està a l’alça».Però els diversos comerciants contactats per aquest diari afirmen que «la gent ve a mirar i a passejar, però cada vegada compren menys. Imagino que es reserven els diners per esquiar i no per comprar i això ens afecta greument». D’altra banda els responsables de les botigues de l’Avinguda Meritxell comenten que «els establiments que venen tecnologia o presenten grans ofertes de roba tenen bones vendes, però nosaltres hem notat un descens respecte de la facturació que vam viure l’any passat per aquestes dates». 
El sector hoteler i comercial espera compensar una part de la davallada de les vendes amb la presència més llarga de turistes russos al Principat amb motiu de la celebració del Nadal ortodox, que se celebra avui. Els propietaris  dels comerços de l’Avinguda Meritxell declaren que l’arribada de russos al país durant aquests dies és constant i realitzen estades més llargues que els espanyols o francesos. Tot i això, creuen que aquest tipus de turisme ha canviat amb el temps i que gasta menys que anteriorment. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT