PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oposició demana concreció a Espot en el seu discurs sobre l’avortament

López considera «encriptades» i Pintat cataloga «d’enigmàtiques» les paraules del líder de l’Executiu

Per Adrià Esteban

El cap de Govern, Xavier Espot, passeja per les recent renovades instal·lacions de l’Hotel Rosaleda, a Encamp, abans del discurs de cap d’any.
El cap de Govern, Xavier Espot, passeja per les recent renovades instal·lacions de l’Hotel Rosaleda, a Encamp, abans del discurs de cap d’any. | Govern d’Andorra

De forma implícita, l’avortament va ser un dels aspectes que el cap de Govern, Xavier Espot, va incidir durant el seu missatge per cap d’any a l’hora de destacar el compromís de l’Executiu per atendre «el clam de les dones que volen que la igualtat vagi més enllà dels grans principis constitucionals i tingui una plasmació efectiva en el seu dia a dia». No obstant això, les paraules pronunciades per Espot, i més concretament la frase «anar més enllà dels grans principis constitucionals», van generar certs dubtes entre els dos principals representants de l’oposició, que tot i tenir posicionaments diferents sobre el tractament d’aquesta qüestió sí van coincidir en assenyalar la manca de concreció en relació als passos a seguir.

«No sé si això és una porta oberta per començar a asseure’ns i trobar una solució a la despenalització de l’avortament. Sembla un missatge encriptat. Les coses demanen d’una certa concreció», va expressar el president del grup parlamentari del PS, Pere López. Per la seva banda, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va admetre la «complexa» situació, raó per la qual va manifestar que «no acabo d’entendre el que vol dir. No ajuda que en un tema tant delicat utilitzem paraules enigmàtiques».

Preguntat també per aquesta qüestió, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va argumentar que «també hi ha altres drets de les dones que s’han de defensar» i va posar com a exemple la prohibició dels anuncis de prostitució als mitjans de comunicació. De totes maneres, Enseñat va sostenir que l’avortament «és una aspiració social important en el nostre país. La creació del servei d’atenció integral de la dona és un primer pas però no ha de ser l’últim». En el cas del president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, la lectura que va fer del missatge del cap de Govern «és en clau avortament». En aquest sentit, Costa va mostrar-se partidari per «continuar treballant per garantir els drets de les dones» atès que és «un clam de la ciutadania». 

Valoració general del discurs

Pel que fa al contingut més de caire genèric del discurs d’Espot, el dirigent socialdemòcrata ve encoratjar al líder de l’Executiu a «passar de les paraules als fets». «En vuit anys el Govern de DA ha parlat de moltes coses i si per alguna cosa s’han caracteritzat és per la inacció», va opinar López, qui va afirmar que es requereix atacar els principals reptes de la legislatura durant el proper any tenint en compte que «la situació global del país cada vegada és pitjor». 

El president de terceravia va lamentar que el missatge del cap de Govern «no porta cap novetat del que ha sigut aquesta legislatura». Així mateix, Pintat va subratllar que dels tres grans pactes d’estat als quals apel·la Espot (salut, Europa i pensions) «només tenim sobre la taula el de l’acord d’associació. De la resta d’acords no hem vist cap voluntat política reflectida en el marc pressupostari».

En contraposició amb aquesta idea es va expressar Enseñat, qui va reclamar a la resta de grups parlamentaris a fer costat al Govern en aquests grans blocs nacionals «per signar els pactes d’Estat com abans millor». El conseller demòcrata també va reivindicar el compromís del seu partit en la preservació del medi ambient «liderant la declaració de l’estat d’emergència climàtica».

Per últim, Costa va declarar que les paraules del Cap de Govern es fonamenten en «un discurs fet des del pragmatisme amb altres dosis de realisme». Així doncs, el conseller liberal va posar en valor les referències d’Espot als «reptes molt importants que el país s’ha d’enfrontar» durant el 2020, com són les pensions, la sanitat i l’acord d’associació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT