PUBLICITAT

Els guies turístics reclamen una cotització particular a la CASS

  • Benet es compromet a estudiar les propostes amb la parapública i el ministeri de Salut
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

L'Associació de Guies Turístics d'Andorra ha reclamat al ministre de Turisme i Comerç, Claude Benet, una modificació de la llei de la CASS perquè puguin cotitzar de manera particular, mitjançant quotes mensuals, o com associació. Els guies turístics només tenen uns mesos a l'any en els que són contractats per agències de viatges, fora d'aquests mesos no tenen cap cobertura sanitària al no cotitzar. La cotització d'autònoms no respon a les seves necessitats ja que no treballen tot l'any i l'haver d'afegir-se al registre de comerç els suposa un cost afegit de pagament d'impostos al que no poden fer-hi front. Segons va afirmar, Maria Rosa Suñe, secretària de l'associació, el ministre es va comprometre a traslladar aquesta inquietud a la parapública de la seguretat social així com també a la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet.

En la reunió celebrada el passat dilluns, el col·lectiu i el ministre van tractar de perfilar més el projecte conjunt d'elaborar un programa de formació bàsica per als guies turístics. Benet es va comprometre a tractar aquest assumpte amb els ministeri de Cultura i Educació per fer una col·laboració conjunta dels diferents departaments i acabar de perfilar aquesta formació que es vol tenir enllestida per al mes de gener vinent. Una qüestió que anirà molt lligada amb l'acreditació que formalitzarà aquesta professió al Principat i que des de l'associació es va demanar que s'agilitzés els tràmits per tenir ja aquest distintiu.

CONTROl POLICIAL a l'INTRUSISME/ La regulació de l'intrusisme, sobretot forà, és una demanda més d'aquest sector que vol frenar l'entrada dels guies estrangers que donen informació incompleta del patrimoni cultural i natural del Principat. Segons va explicar Suñe, aquest control s'intensificarà amb la col·laboració del cos policial que a partir d'ara controlarà més els xòfers que conduint fan també de guies turístics.

Els guies turístics també reclamen tenir accés a les claus de les esglésies romàniques que es visiten i per aquest motiu s'ha d'establir una col·laboració conjunta amb el departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura per tenir un fàcil accés en èpoques tant de temporada alta com de temporada baixa.

Per altra banda, i per donar més difusió a l'associació, el col·lectiu té previst elaborar una nova pàgina web perquè serveixi de central de reserves. Ara per ara, a través del correu electrònic [email protected] qualsevol agència de viatges o col·lectiu turístic poden fer reserves a l'associació de guies d'Andorra.

I perquè no es doni un intrusisme entre el sector de guies al mateix país, també es té previst fer una reunió conjunta amb el ministre de Turisme i Comerç i l'associació de Guies de Muntanya per tal d'establir les competències de cadascú i encetar una via de col·laboració. Una línia que també volen seguir amb les agències de viatge i amb els departaments de turisme de Comerç de tots els comuns.

Tots aquests neguits han demostrat ser d'interès prioritari de Benet, al ser el primer ministre que ha escoltat les reivindicacions d'aquest col·lectiu, segons asseguren des de la mateixa associació. I per aquest motiu es té prevista una tercera reunió abans de Nadal, per tal de concretar aquestes reivindicacions i projectes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT