PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA vol destinar 250.000 euros a reconstruir Sant Vicenç d’Enclar

El grup de la majoria prepara una esmena per al projecte de pressupost

Per El Periòdic

L’estat en què ha quedat l’església arran de l’esfondrament.
L’estat en què ha quedat l’església arran de l’esfondrament. | Edu Tarrés

El grup parlamentari demòcrata està treballant per entrar una esmena de 250.000 euros als pressupostos que anirà destinada a la reconstrucció de l’església de Sant Vicenç d’Enclar. Així van indicar-ho fonts del grup majoritari al Consell General a l’ANA tot i precisar que abans de presentar-la volen assegurar-se que amb aquesta partida es pugui cobrir tot el procés. 

La seva idea és destinar fins a 150.000 euros directament als treballs de reconstrucció i 50.000 més a l’interior del monument. De tota manera, cal recordar que el director del Departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, després de la primera anàlisi de l’esfondrament in situ, va indicar que l’interior de l’església no havia patit cap dany. 

Demòcrates proposa 50.000 euros per al trasllat del material necessari i 50.000 més per arreglar l’interior

Com que un dels grans problemes de la reconstrucció és el desplaçament del personal i el transport del material cap a la zona, els demòcrates han reservat els 50.000 euros restants per cobrir aquestes despeses, ja que és molt probable que el trasllat de material s’hagi de fer en helicòpter. De fet, per arribar a Sant Vicenç d’Enclar hi ha una ruta a peu de 45 minuts de durada, per tant, tot el personal que treballi en la reconstrucció haurà de fer aquest recorregut, com a mínim, dues vegades al dia.

Si cap grup de l’oposició sol·licita una pròrroga a la comissió de Finances per disposar de més temps per presentar esmenes al Projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2020, els demòcrates previsiblement entraran la seva esmena el 8 de gener. Després, però, s’haurà de debatre a la comissió abans de passar al ple del consell. 

Conservació

L’actual monument de Sant Vicenç d’Enclar va ser fruit de la remodelació que Cultura va fer a mitjans dels anys vuitanta. Fins aleshores, l’única part que s’havia conservat de la que es considera la primera església d’Andorra és la particular torre circular que compartia amb l’església de Santa Coloma. Al llarg dels darrers 13 anys, el Govern ha destinat prop de 84.000 euros en dues actuacions al complex cultural. 

Segons es pot comprovar consultant el BOPA, l’Executiu va destinar, al novembre del 2006, una partida propera als 31.000 euros que tenia com a objectiu la reconstrucció del campanar. La segona partida va arribar al 2016, que s’apropava als 54.000 euros i tenia com a finalitat la reparació i el manteniment del conjunt del monument. Això certifica que la darrera legislatura del Govern que encapçalava Toni Martí va invertir en la torre de l’església de Sant Vicenç d’Enclar que va esfondrar-se el passat 20 de desembre com a conseqüència d’una forta tempesta d’aigua i vent. 

Fins ara, la ministra de Cultura, Sílvia Riva, ja ha anunciat que crearà una comissió d’experts amb tècnics interns de l’Administració i altres d’externs per convenir i avaluar la millor manera de reconstruir el campanar la primavera del 2020.

PUBLICITAT
PUBLICITAT