PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Regals per als nens grans, marcats de polèmica

Les queixes de l’associació Diversand van obligar a retirar dels Pyrénées un joc de taula per a adults amb un fort component homòfob

Per Elisabet Cortiles

La tapa del joc de cartes 'Que no se te caiga el jabón'
La tapa del joc de cartes 'Que no se te caiga el jabón' | SD Games

Si amb els infants es tracta de lluitar contra els rols de gènere, amb alguns «nens grans» s’haurien de controlar certes actituds homòfobes. La casa de joguines SD Games es va veure envoltada de polèmica aquestes Festes després de llençar al mercat el joc de cartes Que no se te caiga el jabón. Ambientat a les dutxes d’una presó, la dinàmica és similar al famós UNO, però amb cartes que assenyalen els homes gais com a potencials violadors.

L’associació Diversand, que defensa els drets del col·lectiu LGBTQ+ al país, va forçar el centre comercial Pyrénées a retirar el joc després de comprovar el seu contingut homòfob i no tenen constància que cap botiga més del Principat el tingui disponible. La seva venda suposaria una clara vulneració de la Llei d’Igualtat. 
Per la seva banda, SD Games es va defensar en un comunicat assegurant que «es tracta d’un joc d’humor negre per a majors de 18 anys que s’ha de valorar dins l’article 20 de la Constitució espanyola, que fa referència a la llibertat d’expressió», i afegia que «en cap país d’Europa havíem tingut problemes amb aquest joc».  

El president de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, va explicar a EL PERIÒDIC que des de l’entitat van demanar la retirada total del joc a Espanya perquè és «inadmissible no només que es faci difusió d’un discurs d’odi masclista, absolutament discriminatori i contra la comunitat LGTBI, sinó que a més es presenti com un fet graciós i divertit». Rodríguez també va assegurar que la pressió social feta a les xarxes els demostrava que «no tothom comparteix la manera de pensar d’SD Games». En aquest sentit, personatges reconeguts com Oriol Morales, director i dramaturg, assegurava a Twitter que el joc «dona a entendre que tots els homosexuals són uns violadors». 

Denúncia formal /
La polèmica va arribar fins els tribunals. La Generalitat va presentar a principis del mes de desembre una denúncia davant la Fiscalia per considerar que els responsables del joc podrien incórrer a un delicte d’oli.

PUBLICITAT
PUBLICITAT