Escaldes-Engordany
Any nou, nova dècada?
L’inici del decenni genera confusió entre els que volen celebrar el canvi històric i els que asseguren que no començarà fins al gener de 2021
No volem aixafar la guitarra a ningú, però fins l’any vinent no podrem brindar per l’arribada d’una nova dècada. El que sí podrem fer és recuperar l’aroma de la Belle Époque i ballar com ho feien a El Gran Gatsby perquè el que sí comença aquest 2020 són els nous -i esperem que feliços- anys 20. Quina diferència hi ha, doncs, entre el salt de dècada i l’entrada al nou decenni? En Joan Marc Miralles, l’andorrà doctor en Astrofísica per la Universitat Paul Sabatier de Toulouse, ens resol el misteri: «quan es va crear el nostre calendari, que és gregorià i és hereu del calendari julià dels romans, no es va fer un any 0. Tot comença a l’any 1. Per tant, la primera dècada del nostre calendari va de l’1 al 10, no del 0 al 10».
Això vol dir que ja som als anys 20, però l’inici de la tercera dècada del segle 21 encara haurà d’esperar. «La primera dècada recent va ser del 2001 al 2010, la segona va del 2011 al 2020 i la tercera dècada anirà del 2021 al 2030. És com els segles, el s. XIX va del 1801 al 1900, i el s. XX va del 1901 al 2000». Contràriament al que molts es pensaven el canvi de dècada no començarà fins l’1 de gener de 2021. I fins i tot la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) va haver de ficar-hi cullerada per calmar els més neguitosos. Segons la RAE, «sense un any zero, la primera dècada de la nostra història va haver de començar al gener de l’any 1 i acabar al desembre de l’any 10. Dos mil·lennis i dues dècades més tard, la situació és exactament la mateixa».
L’origen del número 0
Segons explica Miralles, el número 0 en el nostre calendari és una influència àrab. «Els romans no coneixien el concepte ‘zero’. D’altres cultures, com la maya o la xinesa sí. Aquest número s’introdueix en la societat occidental a l’edat mitjana gràcies als matemàtics islàmics quan envaeixen el sud d’Espanya i bona part d’Europa». Per a fer-ho més evident, Miralles recorda que alhora d’explicar la història es compta de l’any -1 (abans de Crist) a l’any 1 (després de Crist), «no hi ha un any 0», puntualitza.
Les dècades històriques
Més enllà dels números, els historiadors matisen que les dècades també estan marcades per fets rellevants. «Els anys 60 comencen sobre el 1962 o 63 i s’acaben a principis dels anys 70 amb l’aparició dels moviments hippies. Els anys 20 del s. XX, per exemple, comencen al final de la primera guerra mundial i finalitzen amb la Gran Depressió», exemplifica Miralles. Com explica el doctor en Astrofísic, ha moltes maneres de dividir el temps, «i malgrat que molts van celebrar el 31 de desembre el canvi de dècada, científicament no és correcte», concloïa Miralles.
Així doncs, us desitgem uns feliços anys 20 i una molt bona no entrada a la nova dècada.