PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La FAAD reclama més implicació dels empresaris en la inclusió laboral

Parramon lamenta que les ajudes del Govern no hagin donat «resultats positius» i diu que cal més sensibilització

Per Lara Ribas

Una professora dona indicacions als alumnes en el marc del programa ‘Fent Camí’, d’inserció laboral per als joves amb discapacitat.
Una professora dona indicacions als alumnes en el marc del programa ‘Fent Camí’, d’inserció laboral per als joves amb discapacitat. | Maricel Blanch

La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) reclama que els empresaris s’impliquin més en la inclusió laboral del col·lectiu. «Tot i que el Govern ha fet un esforç important econòmicament, els empresaris no han reaccionat favorablement com esperàvem», va fer notar en declaracions a aquest rotatiu la presidenta de la FAAD, Anna Parramon, tot remarcant que de moment la Xarxa d’Empreses Inclusives compta amb només una trentena d’integrants. «És ridícul», va afegir.

Anna Parramon: «Les persones han d’estar per sobre de la part econòmica i, per això, cal formar molt més la societat i els empresaris»

Segons Parramon, «la clau no està en les ajudes econòmiques com poden ser la cobertura de la CASS d’aquests treballadors, sinó en la sensibilitat de la gent, en aquest cas els empresaris, que han d’aprendre a valorar les persones amb discapacitat». Tot lamentant que hi hagi «ben poca solidaritat i encara faci una mica de por fer aquest pas», la presidenta de la federació va insistir que «les persones han d’estar per sobre de la part econòmica» i, per això, «cal formar molt més la societat i els empresaris». 

De tota manera, Parramon va voler deixar clar que des de la FAAD valoren positivament les ajudes actuals així com la possibilitat que puguin incorporar-se unes quotes de contractació obligatòries a les empreses. En aquest sentit, va reclamar que el Servei d’Ocupació sigui «encara més actiu i tiri del carro» a l’hora de fer d’intermediari entre les empreses i les persones amb discapacitat que estan buscant feina «perquè pot ser que l’empresari no disposi de la informació correcta». Ara bé, el missatge final va ser clar: «La gent no ha de contractar perquè sigui gratuït, sinó per sensibilitat». 

Reconeixement de la discapacitat 

Just ahir el Departament d’Estadística va publicar per primera vegada les dades de persones amb una discapacitat reconeguda durant el 2018. En total, la Conava va reconèixer un grau de menyscabament favorable a 111 persones. Tot i així, Parramon no va aventurar-se a fer-ne una valoració perquè l’estadística no especificava el nombre de persones a qui se’ls havia denegat la sol·licitud de reconeixement. De les 111, un 36% (40 persones) tenien una discapacitat psíquica; un 29,7% (33), física; i un 24,3% (27), tant física com psíquica. I pel que fa als adults, que representaven gairebé el 66% del total, 44 persones tenien un grau de discapacitat d’entre el 33 i el 59% i els 29 restants, del 60% o superior. 

Anna Parramon: «El Servei d’Ocupació ha de ser encara més actiu i tirar del carro perquè pot ser que l’empresari no disposi de la informació correcta»

La mateixa estadística desglossava les dades per sexe, edat i nacionalitat. D’entre aquests paràmetres, cal ressaltar que hi havia més homes amb un grau de menyscabament favorable (54,1%) que dones (45,9%); que predominaven els menors d’edat (34,2%), seguits de les persones d’entre 52 i 68 anys (25,2%) i de les d’entre 35 i 51 (24,3%); i que més de la meitat eren de nacionalitat andorrana (51,4%), força per davant dels espanyols (28,8%) i encara més dels portuguesos (11,7%). Finalment, la majoria de les persones amb discapacitat reconeguda vivien a Andorra la Vella (28,8%), Escaldes-Engordany (24,3%), Encamp (16,2%) i Sant Julià de Lòria (14,4%). I mentre que un 58,6% eren solteres, un 27,9% estaven casades i un 9%, divorciades o separades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT