PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’esport andorrà segueix marcant fites

El MoraBanc Andorra arriba a les semifinals de l’EuroCup, l’FC Andorra ascendeix a la Segona Divisió B i el Principat es mostra con un referent d’esquí alpí organitzant les Finals de la Copa del Món

Per Miquel López-Egea, Anna Ribas

L'FC Andorra celebra l'ascens a Tercera Divisió.
L'FC Andorra celebra l'ascens a Tercera Divisió. | MARICEL BLANCH

Bàsquet: Gran paper a Europa i un pas discret per la Lliga Endesa

El MoraBanc Andorra acaba l’any havent fet història a l’EuroCup. Els del Principat tenien com a objectiu arribar al Top 16 i van superar les expectatives amb escreix. Els tricolor van arribar a les semifinals on van caure contra l’Alba de Berlín i es van convertir en l’equip que va sorprendre arribant tan lluny a la competició. Aquest curs també han assolit aquest objectiu i s’enfrontaran a un Top 16 amb aires d’ACB on han quedat encaixats amb la Penya, l’Unicaja i el Tofas Bursa. 

El club ha incorporat un equip de jugadors amb capacitats especials que es manté invicte

En la competició espanyola van fer un pas més discret la campanya passada. Tot i que a mitja temporada es van guanyar el sobrenom de matagegants, els d’Ibon Navarro no van aconseguir entrar a la Copa del Rei ni classificar-se per als playoff. A hores d’ara es troba amb un peu dins i l’altre fora de la competició, en setena posició i amb dos duels per endavant que ha de guanyar per optar a un bitllet cap a Màlaga: el Casademont Saragossa i el BAXI Manresa. Dos rivals durs que de ben segur posaran les coses difícils al MoraBanc, però de moment tenen llicència per somiar en aquesta Copa del Rei. 

D’altra banda, el club ha incorporat aquesta temporada un equip mixt de persones amb capacitats especials que està format per trenta jugadors i que es manté invicte en la competició.

Futbol: L’FC Andorra de Gerard Piqué toca el cel i la FAF, l’infern

L’any 2019 serà recordat a Andorra pel futbol. Ha estat un curs en el qual l’FC Andorra ha centrat tota l’actualitat, ja que gràcies a la gestió de Kosmos, empresa liderada per Gerard Piqué, el club tricolor va ascendir primer a la Tercera Divisió, guanyant als camps, i després a la Segona Divisió B, comprant la plaça del Reus Deportiu, de manera que els del Principat tenen una plantilla de luxe i fins i tot han disputat la Copa del Rei, a un Prada de Moles renovat. 

L’ ‘Operació Cautxú’ va fer molt mal a la Federació Andorrana de Futbol, que va convocar eleccions

Per altra banda, no ha estat el millor any de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), ja que l’Operació Cautxú va provocar que el secretari general de l’entitat, Tomàs Gea; el  tresorer, José García; i el ara expresident, Víctor Santos, fossin detinguts. Ha estat un any en el qual molta informació ha esquitxat de mala manera a l’entitat, fins que va haver de convocar eleccions i una nova junta, liderada per Fèlix Álvarez, es va posar al capdavant en aquesta nova etapa. Esportivament si va ser un any bo per a les seleccions del Principat. L’absoluta va sumar quatre punts i per primera vegada, no va quedar última d’un grup.

Rugbi: El VPC assoleix l’ascens a Honor i el femení és cinqué a Europa

El VPC va tocar el cel amb la mà la temporada passada i continua fent-ho en aquesta. Els tricolor van assolir l’ascens a la Divisió d’Honor després de signar una gran temporada. Tot i això, no van poder posar la cirereta a la temporada amb el bouclier. 

En el seu debut a la nova categoria els de Xepi Garcia han acabat la primera volta en quarta posició i, per tant, amb opcions de jugar a les fases d’ascens.
D’altra banda, l’equip femení va disputar el Campionat d’Europa Femení de Zagreb (Croàcia), on va fer una gran competició i van assolir una cinquena posició després de perdre només un dels sis partits disputats en dos dies. Enguany, les de Marc Abelló no estan tenint tan bons resultats.

Motor: El projecte de Cardelús no acaba com ell voldria

El pilot andorrà Xavi Cardelús ha fet història i ha pogut competir tota la temporada amb l’Ángel Nieto Team, pilotant una KTM al Campionat del Món de Moto2. Malgrat això, no ha pogut obtenir els resultats esperats, entre altres coses, perquè va haver de pilotar una moto amb un comportament molt complicat. A més, la pressió mental va passar factura al pilot. Aquest pròxim any té un nou projecte en ment i disputarà el Mundial de MotoE així com el Campionat d’Europa de Moto2. 

El trial ha tornat a firmar un any exitós d’esdeveniments al Principat

A més, Andorra va conèixer fa uns mesos que acollirà els Mundials indoor i outdoor de trial i ha tancat un altre any d’èxit en els esdeveniments organitzats. Per un altre costat, ha estat un any en el qual Margot Llobera no ha pogut obtenir el finançament pel Dakar, però ha seguit creixent com a pilot. Albert Llovera i Jordi Ginesta tornaran, però no Cristian España. En automobilisme, el pilot Joan Vinyes ha tornat a complir amb els objectius establerts Campionat d’Espanya de Ral·lis d’asfalt. Tampoc han fet mal paper Gerard de la Casa, Raül Ferré, Amàlia Vinyes i Edgar Montellà.

Olimpisme: Doria guanya el bitllet a Tòquio i Andorra obté 18 medalles

Mònica Doria es va convertir en la primera esportista del país a classificar-se per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, i ho va fer tant en canoa com en caiac. La palista va obtenir el bitllet al Campionat del Món de Canoa-Caiac de la Seu d’Urgell. Doria va quedar fora de les semifinals en caiac després de saltar-se una porta al començament de la prova, i en la seva especialitat, canoa, va assolir la vuitena posició absoluta després d’una brillant semifinal on va acabar tercera, a només 20 centèsimes del millor temps. A la final va patir una penalització de 10 segons.

A Montenegro 2019 es va destacar en atletisme i natació, amb sis medalles a cada disciplina

D’altra banda, en els Jocs dels Petits Estats de Montenegro, Andorra es va endur 18 medalles: tres d’or, quatre de plata i 11 de bronze. La disciplina on es van obtenir millor resultats va ser atletisme, on Pol Moya va obtenir un or i un bronze; Nahuel Carabaña es va penjar la plata; Marcos Sanza una plata i un bronze i Dayane Huerta un altre bronze. També es va destacar en natació, on Nàdia Tudó va obtenir un or i dos bronzes; Mònica Ramírez, dos bronzes i Bernat Lomero un altre.

Esquí: Les Finals de la Copa del Món centren l’actualitat

Les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí, que es van disputar entre l’11 i el 17 de març, van ser un èxit absolut. 24.500 persones es van reunir al país i van poder gaudir d’uns dies vibrants en els quals el bon temps i les bones temperatures van acompanyar el pas dels dies. Els espectadors van poder veure com les pistes Avet i Àliga de Grandvalira coronaven als millors esquiadors del curs, entre ells, Michaela Shiffrin, que va alçar fins a quatre Globus de Cristall, proclamant-se com una autèntica reina d’aquest esport. 

L’esdeveniment va servir perquè Andorra conegués que tornarà a acollir les Finals el 2023 i mostrés la voluntat d’acollir els Mundials de l’any 2027 o 2029 i ser una de les seus de la candidatura Pirineus-Barcelona 2030, després d’haver-se reunit amb la Generalitat de Catalunya. 

Per altre costat, els esquiadors de la Federació Andorrana d’Esquí han seguit creixent i marcant noves fites. Ha estat sobretot en esquí de fons on els esportistes del Principat van brillar amb autèntics magnífics resultats de Carola Vila i d’Irineu Esteve, qui fins i tot va aconseguir una novena posició a la Copa del Món de Falun.

Ciclisme: Andorra es torna a convertir en capital de les dues rodes

Un altre any, Andorra s’ha reivindicat com a territori ciclista i la temporada ha estat més exitosa que mai. Una altra vegada, la Vuelta a Espanya va tornar a Andorra, aconseguint una de les etapes més espectaculars dels darrers temps, en el qual un camí de les Pardines ple de fang, en una jornada de pluja, es va convertir en protagonista per ser el primer tram d’sterrato de la història de la prova moderna i Tadej Pogacar va firmar una exhibició als Cortals d’Encamp. 

Precisament, va ser en aquest indret el final de la cinquena edició de La Purito Andorra, marxa ciclista que compta amb el suport d’Andbank i que va tornar a ser un èxit al Principat. Va acollir prop de 3.000 ciclistes que van tenyir les muntanyes del Principat de color taronja. 

Es va demostrar de nou la capacitat organitzativa del país amb la Copa del Món de BTT

En ciclisme de muntanya, Vallnord es va tornar a convertir en referent i va celebrar una altra exitosa de la Copa del Món, prova que seguirà celebrant any rere anys fins al 2024, quan el Principat tornarà a acollir el Mundial de BTT. 

En la competició d’aquest any, en una edició que va comptar amb 571 participants de 43 països i 155 equips, Nino Schurter i Anne Terpstra es van imposar en la prova de cross-country mentre Henrique Avancini i Jolanda Neff es van imposar en el short-track. En l’espectacular descens, Loic Bruni i Rachel Atherton no van donar cap mena d’opció als seus rivals. En total 42.000 espectadors es van apropar a les muntanyes del Principat per gaudir de l’espectacle i de fet, la Unió Ciclista Internacional es va mostrar absolutament satisfeta.

Muntanyisme: El repte dels vuit mil i noves generacions que pugen amb força

Stefi Troguet es va proposar l’ascensió dels 14 vuit mils del planeta sense oxigen i en aquest primer any ja n’ha esborrat dos de la llista. L’atleta va coronar el Nanga Parbat (Pakistan), la novena muntanya més alta del planeta, el 3 de juliol i el 27 de setembre el Manaslu (Nepal). La intenció de l’alpinista és tornar al Pakistan en els pròxims reptes, on l’experiència va ser més positiva.

En curses de muntanya, el canvi de sistema de les puntuacions va fer que no s’obtinguessin resultats tan vistosos com els del 2018 tot i això els germans Casal van tancar la temporada fent un bon paper en les curses en les quals van participar. A més, cal destacar que la federació va optar per crear un equip més ampli i una base més sòlida per al futur. Així mateix, en esquí de muntanya comencen a destacar noms de la base com Oriol Olm, que no només obté bons resultats en curses sinó en esquí de muntanya. 

De fet, es podria considerar que el relleu generacional està assegurat. Olm tanca el curs amb un doblet a França, on es va proclamar campió cadet d’esprint i de vertical a l’estació d’Alpe Huez. D’altra banda, es va imposar en categoria absoluta i en cadet en els Campionats Regionals d’Occitània.

PUBLICITAT
PUBLICITAT