PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra estudia la creació d’uns Jocs dels Petits Estats d’hivern

La idea és molt incipient però es preveu que al maig es pugui debatre amb els altres comitès olímpics

Per Anna Ribas

Cerimònia d'inauguració de les Finals del 2019.
Cerimònia d'inauguració de les Finals del 2019. | MARICEL BLANCH

La celebració d’uns Jocs dels Petits Estats d’hivern se suma a la llista de fites esportives que Andorra vol acollir en un futur. El país dels Pirineus es troba molt ben situat quant als esports de neu, i més després de l’èxit que va suposar les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí que es va disputar la temporada passada. Ahir, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, acompanyada del secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, va rebre els esportistes i el cos tècnic que participarà en els Jocs Olímpics de la Joventut de Lausana 2020 i, en ser preguntada sobre si Andorra podria acollir aquest esdeveniment, va indicar que «hauríem d’estudiar a fons els elements que es requereixen per l’organització d’aquest esdeveniment però, de totes maneres, creiem que el que seria una fita interessant pel país és introduir la modalitat d’hivern en un context de petits estats».

Riva: «Creiem que seria una fita interessant pel país introduir la modalitat d’hivern en un context dels petits estats»

Així doncs, Riva va confessar que hi havia la voluntat d’organitzar uns Jocs dels Petits Estats d’hivern i, tot i que la idea és «molt incipient» va exposar que «hi ha una proposta per estudiar el fet de si seria viable que, igual que Andorra acull i participa en els Jocs dels Petits Estats, ho fes també amb els esports d’hivern. És una modalitat que encara no s’havia contemplat però tenim constància que es fa». «Volem aprofitar aquest esdeveniment [els Jocs de Lausana 2020] i, igual que hi ha els Jocs Olímpics d’estiu i els d’hivern, veure si hi hauria la possibilitat d’introduir modalitats en els Jocs dels Petits Estats i fer-ho en època d’hivern».

Quant als promotors de la idea va comentar que una «una part és responsabilitat del Comitè Olímpic Andorrà (COA), una altra és el comitè organitzador... D’altra banda, s’ha d’aprofitar trobades internacionals dels membres i dels equips. En els anys que no hi ha Jocs dels Petits Estats hi ha reunions de les assemblees dels comitès olímpics de cada un dels petits estats i hi són presents tots els seus presidents. Aquest any es farà al maig i es podrà debatre aquest tipus d’iniciatives. A més, sent-hi presents i aprofitant que Andorra organitzarà els del 2021, podria ser el moment oportú per llençar aquestes línies de treball».

Martí: «Ho havíem plantejat fa uns quants anys i l’únic problema que hi havia és que els esquiadors tenen un calendari ajustat»

Per la seva part, el president del COA, Jaume Martí, va assegurar que «ho havíem plantejat fa uns quants anys i l’únic problema que hi havia amb els Jocs dels Petits Estats d’hivern és que els esquiadors tenen un calendari molt ajustat, amb moltes competicions. Això fa que la tasca de trobar el cap de setmana o els dies que calguin per celebrar aquest esdeveniment costi una mica». Sobre qui està a les regnes de la proposta va dir que «això ho porten més aviat les federacions, si elles aconsegueixen posar-se d’acord i establir que es podria incloure aquesta competició al calendari, ens hi apuntarem sense cap problema».

En la mateixa línia, va afirmar que la creació d’aquest esdeveniment el faria «feliç» i que en el marc d’aquesta competició «es contemplaria la possibilitat d’incloure els petits estats que tinguin esquiadors. En uns jocs entre aquests països no hi haurà el mateix nivell que en una Copa d’Europa o Copa del Món i això fa que potser sigui atractiva per països on no tinguin esquiadors de tant nivell». Així mateix, la ministra va expressar que «no tots els petits països acullen aquesta modalitat però n’hi ha quatre que sí que podrien secundar aquesta iniciativa. De moment és una idea incipient o una línia de treball per produir un altre esdeveniment en el qual puguem projectar els nostres joves, i més sent nosaltres un país d’hivern».
D’altra banda i pel que fa a les disciplines que podrien acollir, Martí va apuntar que «és una decisió a prendre entre federacions i comitès olímpics dels petits estats».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT