PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern estudia externalitzar la gestió de la gossera nacional

Els voluntaris del centre porten mesos denunciant les males condicions dels animals

Per Elisabet Cortiles

Un dels gossos de la Gossera Oficial.
Un dels gossos de la Gossera Oficial. | MARICEL BLANCH

Apartir de l’any vinent, la Gossera Oficial podria quedar en mans d’una entitat animalista i deixaria de dependre del Govern. La societat filantròpica Bomosa va confirmar ahir a EL PERIÒDIC que l’administració ha mantingut converses amb ells les últimes setmanes per externalitzar la gestió de l’equipament.  Segons Carmen Rivera, directora de Bomosa, la qüestió «està sobre la taula, però haurà de ser l’administració qui faci el primer pas». Rivera veuria amb bons ulls l’anunci del Govern, que hauria de fer un concurs públic per trobar una entitat que es fes càrrec del funcionament de la gossera.

La possible subcontractació arriba envoltada de polèmica. A les constants queixes dels voluntaris se li suma la inesperada mort, al novembre passat, de dues gosses del centre que haurien ingerit verí. La directora de Bomosa admetia que les demandes dels voluntaris són sòlides i que l’equipament podria millorar. Tampoc comparteix la negativa del Govern de no deixar que els gossos dormin amb mantes o coixins, però recorda que és «per qüestions d’higiene». «El que s’hauria de fer és reforçar els calentadors dels que disposa el centre», assegurava Rivera. 
 

La UAB està analitzant els cossos de les dues gosses per resoldre les causes de la seva mort

Actualment l’organització benèfica ja es fa càrrec d’una part del funcionament de la gossera. És responsable de la cura dels animals juntament amb les dues persones contractades per l’administració assisteixen el centre quan els funcionaris fan festa. «Malgrat que els dies festius la instal·lació està tancada al públic i els voluntaris no hi poden accedir, nosaltres hi anem cada dia per visitar els animals i dona’ls-hi de menjar i beure», puntualitzava la directora de Bomosa. 

MALESTAR ANIMAL /
Aquest rotatiu rep regularment fotografies que posen en dubte la salubritat de la gossera i el bon manteniment dels animals. Els voluntaris de la gossera es queixen de la poca atenció mèdica que reben les mascotes, supervisades principalment per un veterinari especialitzat en atenció al bestiar i no a animals de companyia. També denuncien les males condicions en les que han de viure els cans, que sovint tenen la gàbia plena de trastos vells, o que no els poden passejar durant els dies festius perquè el centre està tancat. 

INVESTIGACIÓ EN MARXA /
Malgrat que ja han passat dos mesos d’ençà que es va produir la mort de dues gosses per un presumpte enverinament prop o dins la gossera, les entitats i els voluntaris segueixen a l’espera dels resultats de la investigació. El Govern va confirmar ahir a aquest diari que els cossos dels dos animals es troben en una universitat de Barcelona, –concretament a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Bellaterra–, i que estan pendents dels resultats de l’autòpsia. També van expressar la seva total intenció d’aclarir l’incident i d’acordar amb els voluntaris la millor gestió del centre. Malgrat tot, les demandes abans mencionades, i que es tenen des de fa mesos, segueixen sense resoldre’s.
 

Les entitats animalistes veurien amb bons ulls l’externalització de la gossera

Val a dir que no és la primera vegada que l’administració es planteja l’externalització de la gossera. Al 2016 la proposta es va posar sobre la taula al veure reduïda la població del centre de 50 a una vintena de gossos, però cap entitat va ser, aleshores, capaç d’assumir la seva gestió. 

LES CLAUS /
1. Les denúncies dels voluntaris i la difusió d’imatges que reflectien el mal estat d’algunes gàbies van ser constants els últims mesos. Demanen tenir accés a la gossera els dies festius. 

2. La inesperada mort de dues gosses del centre per un presumpte enverinament va accentuar les queixes i demandes dels voluntaris i les associacions animalistes.

3. Actualment Bomosa ja es fa càrrec d’algunes responsabilitats de la gossera, com l’alimentació dels animals i la seva atenció els dies que els funcionaris no hi són. 

4. Al 2016 el Govern ja es va plantejar l’externalització de la gossera, però aleshores va ser per la disminució del nombre d’animals. No hi va haver cap entitat capaç d’assumir la gestió. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT