PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els voluntaris reiteren les males condicions de la gossera nacional

Volen saber els motius de la mort, al novembre, de dues gosses

Per Elisabet Cortiles

Un dels gossos que viu a la gossera nacional.
Un dels gossos que viu a la gossera nacional. | Sara Casal

Gairebé dos mesos després de la mort sobtada de dos exemplars de la gossera nacional, els voluntaris del centre reclamen conèixer-ne la causa. Malgrat que el ministeri d’Agricultura va prometre una investigació i havia de decidir si feia una autòpsia als animals, a dia d’avui no s’ha fet públic cap informe ni s’ha donat resposta a les incògnites que va generar el cas. Sara Casal, portaveu dels voluntaris, va confirmar a EL PERIÒDIC que el ministeri va prometre posar-se en contacte amb ells a partir del 7 de gener, passades les festes nadalenques. «Portem setmanes esperant. Ara ens han dit que el ministre està de vacances i fins a principis del 2020 no ens podrà atendre. Ni el ministeri, ni els treballadors de la gossera ni els veterinaris que hi col·laboren ens han explicat encara quin va ser el motiu de la mort de la Kira i la Fiona».
 

El Govern segueix sense fer públic l’informe de l’incident gairebé dos mesos després de la seva mort

A principis de novembre dues gosses del centre van morir presumptament per enverinament, tot i que es desconeix l’origen de la substància que haurien ingerit. El cos de banders va fer una batuda als voltants de la gossera, situada a escassos quilòmetres de la frontera espanyola, a Sant Julià de Lòria, però no van trobar cap rastre que els donés una pista sobre les causes de la mort dels animals. Un primer anàlisi sanguini va detectar traces d’un anticoagulant comú en els verins contra rates i el ministeri d’Agricultura va obrir una investigació per descartar que la ingesta s’hagués fet dins de la gossera. Una setmana després, una altra gossa va morir arrel d’una malaltia pulmonar que no havia estat tractada degudament abans que l’animal entrés al centre.

CONDICIONS INSALUBRES /
Més enllà de conèixer els resultats de la investigació, Casal i la resta de voluntaris segueix denunciant «l’estat lamentable en el que es troba la instal·lació». Porten mesos queixant-se de la poca atenció que el Govern li dedica a la gossera nacional i demanen millores a l’equipament que garanteixin el benestar animal. «Les fotografies demostren com els gossos han de compartir les gàbies amb trastos vells i males connexions de llum que podrien provocar un curtcircuit», assegurava la portaveu dels voluntaris que afegia, «la falta d’higiene i els fongs a les parets estan per tot arreu».

En la mateixa línia, Casal alertava que la gossera es nega a «deixar entrar qualsevol manta ni coixí pels animals. Hi ha dies que estem a menys zero graus i els gossos han de passar la nit sense cap escalf, quan arribem al matí, estan morts de fred». La portaveu també puntualitzava que els únics camins de muntanya per on poden passejar els gossos, «o estan inundats i enfangats, fet que provoca que els animals acabin en mal estat, o directament estan tancats perquè hi ha batudes de senglars». 

TANCAT PER FESTES /
A tot això, els voluntaris adverteixen que durant els dies festius, la gossera els nega l’accés i els gossos poden estar dies sense sortir de les gàbies. «Els animals queden sols i engarjolats sense poder pràcticament moure’s». Per posar un exemple recent, els treballadors de la gossera van marxar el dia 24 de desembre a la tarda deixant els animals tancats fins avui, més de 50 hores sense estirar les cames i fent les seves necessitats dins de la gàbia. En dies festius, el servei de la gossera es redueix a la mínima expressió amb un telèfon d’emergència que es deriva de trucar al número genèric. La persona de guàrdia només atén casos d’extrema necessitat. 

Per la seva banda, el ministeri d’Agricultura va assegurar que tenia tota la voluntat d’aclarir la mort de les dues gosses. Des del Govern s’assegura que les visites veterinàries es compleixen i es garanteixen les necessitats bàsiques dels animals. Sobre la possibilitat de que els voluntaris puguin accedir a la gossera en dies festius per passejar els gossos i comprovar el seu estat, asseguraven al novembre que ho estudiarien. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT