PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les protestes a França poden complicar l’accés al Pas

Els sindicats gals segueixen protestant contra la reforma de les pensions

Per El Periòdic

Una protesta a Tarascó, en una imatge d'arxiu.
Una protesta a Tarascó, en una imatge d'arxiu. | Maricel Blanch

L’ombra de possibles talls a la carretera per les protestes socials torna a planar sobre el Principat. Durant aquest Nadal es preveuen mobilitzacions que no haurien de comportar talls de llarga durada però sí que podrien condicionar la circulació per la RN20, que permet accedir al Principat, per protestar contra la reforma de les pensions d’Emmanuel Macron. Segons informa el diari La Dépêche du Midi, de cara a dissabte hi ha una mobilització prevista a les 16 hores a la rotonda del supermercat Leclerc de Saint-Jean-du-Falga, al nord de Foix, convocada pels sindicats. 
D’entrada, la protesta no hauria de tenir una important afectació per accedir al país, però els representants sindicals ja han donat més d’un avís en l’última setmana.Dilluns, per exemple, un centenar d’opositors al text impulsat per París i que ha generat diverses manifestacions tant a l’Hexàgon com al sistema educatiu francès del Principat, van dificultar la circulació a Tarascó d’Arieja a través d’una protesta en què els manifestants van aprofitar per repartir fulletons informatius. 

Segons el rotatiu francès, la intersindical de l’Arieja, formada per diferents agrupacions en defensa dels drets dels treballadors francesos, estava ben representada i comptava amb el suport dels Armilles Grogues de l’Arieja. Els sindicats apunten que hi ha diferents punts de la xarxa viària, com els accessos a Andorra, a les pistes d’esquí del Pirineu i als supermercats, que són «estratègics». 

En declaracions a la Dépêche du Midi, el representant de la CGT a l’Alta Arieja, Aldo Pitarresi, explica que el «govern (francès) és el responsable d’aquest calendari. Es pensaven que els treballadors no es mobilitzarien en aquest període de festes, però es van equivocar». Des de les organitzacions sindicals insten a no abaixar els braços i consideren que tenen una bona part del suport dels ciutadans. De fet, afirmen que continuaran amb les protestes i reivindicacions organitzades si el govern gal no retira el projecte de llei i que les manifestacions es poden allargar també després de Nadal. La reforma de les pensions ha desembocat a fortes protestes socials a tot el país, que amenacen amb continuar en els pròxims mesos. Al Principat, els mestres del Lycée han fet vaga en dues ocasions mentre que els mestres del sistema francès de maternal i de primera ensenyança ho van fer amb un important seguiment la setmana passada.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT