PUBLICITAT

El sector hoteler recela sobre l’aplicació d’una taxa turística

Els representants reclamen que els diners recaptats es reverteixin en aquest pilar de l’economia

Per El Periòdic

Un grup de turistes passeja pel centre d’Andorra la Vella.
Un grup de turistes passeja pel centre d’Andorra la Vella. | EL PERIÒDIC

El sector hoteler reclama  «diàleg i transparència» al Govern a l’hora d’estudiar la possible aplicació de la taxa turística, una via que va deixar oberta la ministra de Turisme, Verònica Canals, durant l’esmorzar amb la premsa del país la setmana passada. Canals va dir que s’està estudiant aquesta possibilitat i que és necessari un diàleg «transparent» amb tots els actors si bé va dir que aquest impost encara està «lluny» d’aplicar-se perquè de moment es troba en fase d’estudi. La proposta, que s’aplica en principals ciutats del continent europeu, ha generat alguns recels des que es va començar a barallar la possibilitat, i es debat entre dues variables principals: els beneficis que podrien aportar els impostos dels visitants que es beneficien de les estructures del país i alhora el temor al fet que això suposi un fre a la seva arribada.
D’una banda, els hotelers creuen que podria arribar a ser «una trava» tot i que admeten que  demanen saber cap a on aniran aquests diners que ells mateixos obtindrien en als seus establiments i asseguren que ja hi ha hagut converses amb el Govern. Així, el president d’Unió Hotelera, Carles Ramos, declara que «voldríem que els ingressos recollits vagin cap al país, però també cap al sector turístic. És una decisió que provoca problemes i s’haurà de repartir de manera equitativa. És una trava pel turisme perquè estàs afegint un sobrecost al visitant. A més, encara queda saber com es farà, si sobre estada, nit o nombre de persones».

«TRANSPARÈNCIA»/ Per un altre costat, la presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, detalla que «el Govern no abandonarà aquesta intenció d’augmentar els seus ingressos a través de nosaltres, encara que el sector no vulgui aplicar-la. Per tant, com que no podem oposar-nos, demanem transparència i ser partícips en la decisió de dirigir aquests impostos a un retorn econòmic positiu cap al sector».En aquest sentit, Canut afegeix «la taxa anirà per via directa al Ministeri de Turisme i no pel camí dels pressupostos generals; nosaltres serem els encarregats d’executar l’eina recaptadora, així que volem diàleg i que comptin amb la  nostra visió, ja que no podem evitar que es dugui a terme». A més, Canut es queixa de la situació actual del turisme al país i diu que «si el client ens exigeix preus baixos i ja ens costa vendre les habitacions, les taxes fiscals no ens facilitaran la feina, veurem qui posa les eines comptables i informàtiques».

VISIONS CONTRAPOSADES/ D’altra banda, els dos principals actors hotelers veuen amb bons ulls la iniciativa del festival de música a la primavera i la tornada del Cirque du Soleil a l’estiu, però difereixen a l’hora de valorar el desenvolupament turístic del país. De moment, es desconeix amb quin format tornarà la companyia canadenca, tot i que es preveu que s’anunciï abans de la celebració de la Fitur, a Madrid.
En aquest sentit, Ramos afirma que «creiem que en el nivell del turisme ha pujat en els últims anys. Considero que tenim un turisme de classe mitjana que ha anat augmentant amb el temps de mica en mica. Així ho reflecteixen els preus dels establiments, encara que òbviament hi ha establiments de tota mena per a totes les butxaques». Per l’altre costat, Canut considera que «Andorra Turisme té una visió molt allunyada perquè el que rebem és un turisme massificat de low-cost amb turoperadors. Actualment ens trobem en un mercat de competència ferotge i ens costa molt vendre les habitacions. La realitat és que ens és difícil mantenir els preus i no reduir-los. Per nosaltres Andorra ha experimentat un descens del turisme de qualitat per donar pas a un turisme low-cost que no proporciona el mateix nivell d’ingressos al sector hoteler».

PUBLICITAT
PUBLICITAT