Andorra la Vella
El PS afirma que la victòria de Gili és la «garantia d’un canvi» a Escaldes
El partit celebra passar de 5 a 15 consellers comunals
El Partit Socialdemòcrata va recalcar aquest dilluns els bons resultats obtinguts tant en les eleccions generals com en les comunals d’enguany, en el marc del balanç de l’activitat de la formació al llarg d’aquest 2019. Segons la presidenta del partit, Susanna Vela, i el primer secretari, Gerard Alís, un dels factors clau que consolida la bona rebuda per part dels electors en ambdós processos electorals es demostra amb la victòria de Rosa Gili a Escaldes-Engordany el passat 15 de desembre per davant de DA. Un altre dels bons símptomes ha estat l’increment de 5 a 15 consellers arran dels resultats comunals, tal com va apuntar Alís, qui va remarcar que «estem creixent i la ciutadania respon. Creiem que som l’alternativa de Govern al país, tant a nivell nacional com en els comuns».
Primerament va parlar la presidenta socialdemòcrata, Susanna Vela, destacant alguns dels projectes que ha tirat endavant el partit enguany. A tall de mostra, Vela va exposar que del total de 38 preguntes orals destinades al Govern en el marc del Consell General, 30 van ser del PS, com ara les relatives al projecte de l’heliport a les Tresoles, la desatenció de les demandes del col·lectiu de persones grans, o el futur dels terrenys de l’edifici de The Cloud, entre altres.
Vela: «Aprofitant que volem millorar la llei electoral, volem optimitzar el sistema de vot, tot apostant pel vot electrònic»
Pel que fa a les preguntes escrites, de les 21 en total el PS en va formular 16 i algunes de les temàtiques van ser els problemes del Cedre, l’esllavissada del mes d’agost a la carretera general o el projecte de creació d’un centre de radioteràpia a Andorra. De les 17 demandes d’informació, 12 les van emetre els socialdemòcrates, algunes de les quals relacionades amb les indemnitzacions en casos de violència greu cap a les dones o altres referents a les beques del Ministeri d’Educació per al període 2009-2019. Vela també va recordar que van realitzar una moció i dues iniciatives legislatives.
Resultats electorals
Per la seva banda, Alís va valorar els resultats electorals d’enguany. Pel que fa a les eleccions generals, Alís va subratllar que en comparació amb fa quatre anys, «hem crescut en escons i en representació en el Consell General, convertint-nos en la segona força política quasi en equivalència amb DA». Pel que fa a les comunals, el primer secretari socialdemòcrata considera que «els resultats consoliden la posició obtinguda a les generals: hem duplicat el nombre de vots en comparació amb el 2015 i hem triplicat el total de consellers».
Tot i això, va reconèixer que «no hem aconseguit el que volíem a Andorra la Vella i a Encamp, però hem crescut a altres parròquies i a Escaldes hem passat per davant de DA». En relació amb el triomf de Rosa Gili, Vela va considerar que «la candidata i el seu equip van formar una candidatura molt forta. No seria estrany que algú que no votava el PS, aquesta vegada apostés per la candidatura perquè era la que garantia un canvi en la manera de treballar a Escaldes».
Alís: «Estem creixent i la ciutadania respon. Som l’alternativa de Govern al país, tant a nivell nacional com comunal»
En termes generals, Alís va valorar que «fem un balanç positiu perquè hi ha un clar creixement del PS i creiem que la tasca que s’ha fet des del partit queda avalada per la ciutadania. Hem de continuar treballant per seguir creixent». En aquest mateix àmbit, Vela va ressaltar la voluntat d’apropar-se al màxim possible als ciutadans, prenent com a exemple la voluntat de molts Independents d’unir-se al seu projecte i discutir els programes. En aquest sentit, la mateixa aposta per continuar realitzant trobades ampliades i in situ als diferents territoris per parlar amb els ciutadans.
Problema de l’abstenció
Davant l’actual problemàtica de l’abstenció en els comicis, Vela va accentuar que «aprofitant que volem millorar la llei electoral, volem optimitzar el sistema de vot, tot apostant pel vot electrònic», tenint en compte que «el vot per correu no acaba de funcionar i molta gent no pot votar». En aquesta línia, Alís va recalcar que «cal fer més pedagogia a la ciutadania perquè vegi que els seus vots són decisius. Hem de fomentar la participació».
Pel que fa a les queixes procedents del llarg període necessari per obtenir la nacionalitat (en general, 20 anys), Alís va manifestar que el PS considera que 10 anys serien suficients i, a més, «s’hauria de permetre mantenir la nacionalitat d’origen», factors que «fomentarien la integració i augmentarien el conjunt de persones que poden votar».