PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern vol contribuir en les relacions iberoamericanes

Es planteja aprofitar l’espai de diàleg de la Secretaria Pro Tempore

Per El Periòdic

Un moment de la reunió iberoamericana d’aquest novembre.
Un moment de la reunió iberoamericana d’aquest novembre. | ANA/M.P.

Des de l’assoliment de la Secretaria Pro Tempore (SPT) de la Conferència Iberoamericana per part del Govern, Andorra presideix «l’únic espai iberoamericà on es retroben tots els països amb la idea de diàleg i consens». Així ho va definir el cap de Govern, Xavier Espot, matisant que «no ens correspon fer de mediadors», però si «fer gestions», en actes públics o «d’una forma discreta o informal». Tot això amb l’objectiu que les relacions entre els països iberoamericans «siguin el més fluides, franques i cordials possibles».

Espot va explicar la setmana passada que el conjunt de l’executiu té presents els conflictes que s’estan desenvolupant al sud del continent americà, no només «perquè tenim aquest rol», sinó perquè aquestes problemàtiques «impacten en la Cimera Iberoamericana i les reunions ministerials que es duen a terme». El cap de Govern, conjuntament amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, van poder parlar amb tots els presidents i ministres d’Afers Exteriors iberoamericans i en aquestes trobades es van tractar els conflictes als quals s’enfronten els diferents territoris, tant amb altres països com de manera interna.

En la Cimera es van tractar conflictes d'alguns dels països participants

Espot va considerar que, tot i que «som un país petit i no tenim tradició de diplomàcia internacional», Andorra té «una tradició de pau i concòrdia des de fa set segles». Per això, i perquè el Principat ha estat un lloc on «la gent ha trobat refugi amb independència de les ideologies polítiques». 

Secretaria Pro Tempore

A tall de context, el 16 de novembre del 2018 el Ministeri d’Afers Exteriors va assumir la Secretaria Pro Tempore de la Conferència Iberoamericana, després de Guatemala, durant la XXVI Cimera de Caps d’Estat i de Govern. 

El Govern indica al seu web que la  SPT es divideix en dos blocs, la part política representada pels coordinadors nacionals, figura actualment assumida per l’ambaixador Jaume Gaytan i un coordinador nacional adjunt, i la part de cooperació representada pels responsables de cooperació, actualment liderada per Gemma Cano, directora de la Cimera Iberoamericana i una responsable de cooperació adjunta. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT