PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’alta abstenció en els joves prové de sentir-se poc representats

El debat va tenir lloc a la sala la Closeta de la Massana el dissabte

Per Laura Cugat Ruiz

Participants en l’Assemblea de Joves que es va celebrar el dissabte passat a la Massana.
Participants en l’Assemblea de Joves que es va celebrar el dissabte passat a la Massana. | El Periòdic

Una vintena de joves de diverses sensibilitats polítiques es van reunir passat a la sala la Closeta de la Massana amb l’objectiu d’organitzar una assemblea oberta a tot el públic i de forma gratuïta per debatre principalment els motius que hi ha al darrere de l’alta abstenció, on els joves juguen un paper molt important. Una de les principals conclusions va ser que el jovent potser no se sent prou representat ni implicat en la política per decidir-se anar a votar. Aquesta mena de trobades pretenen fer-se de forma periòdica per apropar els joves involucrats en la política amb els que no ho estan i debatre al voltant de les necessitats del col·lectiu i, de retruc, impulsar-lo perquè participi més en els comicis. 

Un dels organitzadors de l’Assemblea de Joves, el liberal Albert Areny, que en les passades eleccions comunals va formar part de la candidatura de Ciutadans Compromesos (CC) de la Massana, va explicar ahir que a la reunió van acudir representants i membres de la secció jove dels partits. Hi eren presents del PS, DA, L’A i Terceravia –SDP no hi va poder acudir–, així com Independents, membres del Fòrum de la Joventut d’Andorra i participants que van assistir per lliure. «La nostra intenció era analitzar l’abstencionisme del país que va ser d’un 54% aproximadament per part dels votants entre 18 i 35 anys en les darreres eleccions generals, tenint en compte que de les comunals no vaig poder tenir les dades a temps», va afirmar Areny.

En el marc de la trobada, el fòrum va organitzar un joc en el qual els assistents s’havien de posicionar en un costat o un altre en funció de les opcions que es plantejaven i, a partir d’aquí, es van iniciar diversos debats. A continuació, els candidats joves de les llistes electorals d’enguany que van participar en l’assemblea es van presentar i van exposar la seva experiència en el món de la política. 

Areny: «Fa falta més involucració de les institucions cap als joves, tot escoltant-los i tenint-los en compte»

Tot seguit, es va obrir un torn de paraula en el qual tothom podia intervenir. Una de les qüestions que es van posar sobre la taula va ser la manca de continuïtat d’alguns partits que a vegades es fusionen, se’n van cap a un altre costat, canvien les sigles o desapareixen, sense garantir l’aposta ideològica presentada en un principi. Un dels arguments es va basar a afirmar que hi ha formacions que modifiquen la seva direcció inicial perquè decideixen buscar consensos, posant d’exemple la situació de la Massana. Areny va informar que «el fòrum gestiona les preocupacions dels joves i creiem que a vegades els polítics abandonen les necessitats del col·lectiu i després aquest no confia».

Com a mostra, el mateix va recordar que el fòrum va explicar que hi ha unes 30 associacions que estan buscant locals adaptats a totes les necessitats i que no han obtingut resposta per part de les institucions competents quan, al seu torn, les organitzacions ho tenen tot preparat per poder constituir-se plenament. Es va opinar que aquest podria ser un dels factors que influeixen en la creença que els joves no se senten prou representats. 

Principals conclusions

Areny va remarcar que dues de les principals conclusions de l’esdeveniment van ser que, per una banda, «fa falta més involucració per part de les institucions cap als joves, tot escoltant-los, demanant-los la seva opinió i tenint-los en compte», mentre que per altra banda, els joves «també han de ser propensos a escoltar i a demanar informació sense sentir-se cohibits, ja que moltes vegades els joves ens queixem i no fem res». El candidat va comentar que és la primera vegada que els joves dels partits polítics organitzaven una assemblea per apropar-se als seus contemporanis, malgrat que el fòrum fa temps que prepara trobades però «li és difícil perquè el col·lectiu no s’implica gaire». En aquesta línia, els organitzadors van veure que la iniciativa va tenir molt bona acollida a les xarxes però a l’hora de la veritat, esperaven tenir més participació arribant a la quarantena d’assistents. 

Fent referència a la seva estreta vinculació amb la política, Areny va destacar que «els joves són els que més s’abstenen i escoltar-los més i fer les coses amb més consens potser farà que votin més i escoltin més als representants polítics». Amb aquests objectius, el candidat va reconèixer que la voluntat és organitzar trobades de forma trimestral o si no és possible, un parell de vegades a l’any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT