PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot obre la porta a les quotes per a discapacitats a les empreses

El cap del Govern no descarta més mesures que ajudin a fer créixer la Xarxa d’Empreses Inclusives

Per Elisabet Cortiles

Integrants de la Fundació interpreten una nadala davant del cap del Govern, Xavier Espot.
Integrants de la Fundació interpreten una nadala davant del cap del Govern, Xavier Espot. | SFGA / C. Esteve

El cap del Govern, Xavier Espot, va dibuixar la possibilitat de que, en un futur, es prenguin mesures legals per incentivar la inclusió laboral de persones amb discapacitat. Ho va fer ahir durant una visita institucional a la Fundació  Privada Nostra Senyora de Meritxell, la primera com a màxim representant de l’Executiu.
 

Espot: «En un futur ens hauríem de plantejar si anem una mica més enllà, tot i que jo no estic a favor de l’obligatorietat»

Preguntat sobre l’opció d’obligar les grans empreses a tenir un mínim de treballadors amb diversitat funcional o discapacitat mental, Espot va fer la següent reflexió: «potser en un futur ens hauríem de plantejar si anem una mica més enllà, tot i que jo no estic a favor de l’obligatorietat», i va afegir, «sí que hi ha una legislació que obliga a contractar un determinat nombre de persones amb discapacitat a les institucions públiques però aquesta normativa no es fa extensible a les empreses privades».
 

Espot: «Quan una companyia fa un contracte així, qui realment guanya és l’empresa, perquè són gent amb gran capacitat i valors»

Actualment la Xarxa d’Empreses Inclusives està formada per una trentena de companyies que tenen almenys un treballador amb alguna discapacitat. Malgrat que abans de la seva creació ja hi havia empreses que tenien en la seva plantilla personal amb diversitat funcional, la Xarxa va ser un mecanisme que es va crear quan Espot era ministre d’Afers Socials, «per fomentar encara més la contractació des d’una perspectiva positiva» aclaria.

Espot també explicava que «des del govern s’exonera aquestes empreses de les càrregues socials relatives a la CASS, que es paguen directament des de l’administració. A més, els hi proporcionem una sèrie de recursos per si aquestes persones necessiten un suport o un reforç quan són a la feina». 

Un primer pas /
Una de les característiques més importants de la Xarxa d’Empreses Inclusives, és que els signants es comprometen a contractar les persones amb discapacitat amb igualtat de sou i condicions que la resta dels seus companys. En aquest sentit, el cap del Govern considera que «en els darrers anys s’han fet avenços en la inserció laboral d’aquest col·lectiu i crec que el fet que hi hagi una trentena d’empreses a la Xarxa representa un primer pas important». De fet, el nombre d’empreses que s’hi han sumat s’ha doblat en un any, tot i que segueix sent una xifra menor si es té en compte el volum total d’empreses del país.

Salvant les distàncies, Espot recordava que «a la política hem aconseguit la paritat sense que el Govern hagi tingut la necessitat de crear una llei al respecte. És més, ara hi ha més dones que homes a l’Executiu». 

Espot també feia al·lusió a la conscienciació i la pedagogia per animar les empreses a ser més inclusives. «Quan una companyia fa un contracte així, qui realment guanya és l’empresa, perquè són gent que potser tenen una discapacitat, però tenen d’altres valors i capacitats molt superiors que la resta de companys probablement no té» concloïa Espot.

PUBLICITAT
PUBLICITAT