PUBLICITAT

Andorra la Vella

La nova armadura d’en Joan

La Fundació Meritxell rep una mitjana de 7 milions d’euros, però aquest Nadal, el Govern li ha fet un regal especial

Per Elisabet Cortiles

Espot observa el funcionament de l’armilla de seguretat.
Espot observa el funcionament de l’armilla de seguretat. | E.C.

Quan va despertar del coma, en Joan ja no era ell. Era un altre Joan, amb una lesió cerebral i un cos que no li responia. L’accident de moto que havia patit amb només 30 anys li havia canviat la vida per sempre. Va arribar a la Fundació Meritxell (que aleshores era l’Escola Meritxell) sense gairebé forces a les cames, però amb l’ajuda de l’Eloi Garcia, un fisioterapeu que porta 15 anys treballant al centre, va reaprendre a caminar. 

Durant la visita institucional d’ahir, en Joan va rebre un regal de Nadal avançat: una armadura de cavaller que es posarà per avançar amb pas ferm per la màquina caminadora del gimnàs. «A simple vista pot semblar només una armilla, però ens permetrà treballar exercicis de motricitat més complicats i fins i tot fer caminar persones que gairebé no es poden moure», puntualitzava l’Eloi. 

La primera demostració d’en Joan i l’Eloi va comptar amb un públic especial. Hi eren presents el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’Educació, Ester Villarubla, i el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, i tots els seus companys d’escola. Amb la seva armadura, en Joan va sentir-se com un heroi: va superar tots els obstacles que li posaven al davant, i per uns instants, va sentir que tornava a ser el Joan d’abans.

La sala màgic
La comitiva també va poder comprovar com d’efectiu és el regal que van fer l’any passat. I és que el Govern va ajudar a finançar la Sala Multisensorial, un espai on es recreen diversos entorns i on el pacient pot sentir que està escalant una muntanya o celebrant un gol de Leo Messi al Camp Nou. 

La directora dels serveis diurns del centre, Agatha Moya, explicava que «les llums, el ventilador i d’altres estímuls com la vibració dels seients fan que la persona que hi entra tingui una experiència integral». Fins i tot es poden personalitzar les experiències, tot i que per a molts, la visita d’ahir ja va ser tota una aventura. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT