PUBLICITAT

L'aigua termal d'Escaldes, potencial recurs per promoure la geotèrmia

  • El Govern es posarà en contacte amb el comú per establir projectes en algunes zones
P.G.?
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els membres de la Taula de l'Energia, reunits ahir. Foto: S.F.G.

L'ús de l'aigua termal de la parròquia d'Escaldes-Engordany com a recurs per promoure l'ús de l'energia geotèrmia és un projecte més que es preveu potenciar des de FEDA i des del govern. A més d'Escaldes, la capital és l'altra parròquia on es preveu aplicar aquesta energia renovable com una nova línia per diversificar els recursos i per reduir la importació exterior d'energia. Per aquest motiu el ministre d'Economia i Finances, Pere López, va manifestar que el Govern preveu contactar amb el comú d'Escaldes per tal d'estudiar aquest projecte i poder implantar la geotèrmia a algunes zones de la parròquia, aconseguint substituir el gasoil de calefacció per l'aigua per generar calor.

Aquesta és una de les novetats que es van tractar ahir en la Taula de l'Energia en la què es va iniciar ja el treball tècnic que permetrà instal·lar plaques solars als edificis per produir energia fotovoltaica.

Una setmana després que el Consell General hagi donat el seu vistiplau al project de llei de mesures provisionals en relació al règim de l'energia elèctrica, des de la Taula de l'Energia es treballa per la implantació de la fotovoltaica. Ara seran els comuns els que hauran d'adaptar les seves normatives de construcció comunals al reglament que ha de permetre la instal·lació de panells per produir energia fotovoltaica. «Unes modificacions que són tècniques i que no hi haurà cap problema per poder-les aplicar a tots els comuns», va avançar López. La llei estableix sis mesos per fer aquest reglament, tot i això ja s'han iniciat reunions tècniques entre el Govern, FEDA i comuns per poder tirar endavant aquesta producció d'energia.

Ja està preparat el plec de bases i el crèdit extraordinari per costejar les auditories energètiques de certs immobles. López va remarcar que l'edifici administratiu de Govern és el més urgent, «perquès és un desastre en eficàcia energètica», va dir.

ENERGIA EÒLICA, DESCARTADA / Pel que fa al parc eòlic proposat a la zona del Maià, el ministre d'Economia i Finances va manifestar que ara per ara no hi ha cap projecte sobre la taula, i que no validarà cap projecte d'energia eòlica si no es tenen els estudis suficients. Des de l'Executiu prefereixen apostar per la implantació d'altres energies am un menor impacte mediambiental i turístic, i que generin una major activitat econòmica, com al geotèrmia i la biomasa.

FEDA, per la seva banda, ja s'ha posat en contacte amb els comuns de Canillo i d'Encamp, i amb el patronat del Col·legi Sant Ermengol per poder executar al més aviat possible els tres projectes de rendiment energètic que es va acordar que tirarien endavant. FEDA va iniciar un estudi per aplicar la diversificació energètica en tres edificis. Inicialment es van llistar 107 edificis, que van quedar reduïts a tres després d'aplicar-hi els criteris de superfície de coberta, exposició i ús. Aquests són : el Centre esportiu d'Encamp, el Palau de Gel de Canillo i el col·legi Sant Ermengol.

L'aposta per la diversificació de les energies i aprofitar al màxim els recursos naturals, permetrà segons el màxim responsable del ministeri d'Economia i Finances, «generar llocs de fina dins el Principat i limitar la importació de carburants i d'electricitat de l'exterior».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT