PUBLICITAT

Andorra la Vella

Full de ruta de FEDA per reduir les emissions de CO2 al 2020

Per Joan Josep Blasco

Albert Moles explica els projectes de present i futur de FEDA, ahir.
Albert Moles explica els projectes de present i futur de FEDA, ahir. | ANA

El plantejament definit de FEDA és seguir amb la tendència mundial de rebaixar de manera destacada el nombre d’emissions de CO2. Sota aquesta premissa, l’entitat està treballant en diversos projectes de cara a l’any vinent per fer-ho efectiu a través d’energies renovables, per anar adaptant la xarxa del país i assolir els objectius marcats, que serviran per posar el seu gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic.  

L’entitat està confeccionant un estudi per invertir en infraestructures d’energies renovables de cara a l’any vinent, tenint en compte que a Andorra cada any s’emeten 550.000 tones de CO2. La intenció és «rebaixar les emissions mitjançant projectes aquest 2020», com indicava Albert Moles, director general de FEDA, prenent el compromís que s’està realitzant en la major part del planeta per part dels països pel que fa a la sostenibilitat. Per a l’any vinent hi ha «una partida pressupostària per desenvolupar aquests projectes i el 2021 aquesta producció d’energies renovables esperem que pugui ser una realitat». A inicis de l’any vinent es presentarà al Govern «una proposta clara» per tirar-la endavant en els seus diferents punts.

Per a Moles, l’energia elèctrica té un doble repte, el «d’adaptar-se ràpidament i desenvolupar les renovables, amb fons de generació que no emetin emissions», i en aquest sentit es treballa en un pla de desenvolupament que «ve a respondre a la llei de transició energètica». FEDA compra als països veïns el 80% de l’energia que es necessita i «serà així durant uns quants anys». En el cas del 30% que s’adquireix a França, «tenim la garantia d’origen que el que comprem compleix» amb els estàndards de sostenibilitat, com l’acord que es va aconseguir amb la signatura amb EDF, empresa que col·labora en el full de ruta marcat, que compta amb producció d’origen fotovoltaic, hidràulic i eòlic. «La idea és seguir treballant en aquest sentit i ser capaços que no tingui repercussions en el preu de compra o en el del client final».

Però a més de la planificació de futur, FEDA també està centrat en diversos projectes que està desenvolupant en aquesta direcció, com els de cogeneració i xarxa de calor. El de Soldeu s’ha ampliat aquest any i va sumar nous clients, mentre que el de la Comella abasteix el Centre Esportiu dels Serradells des d’aquest mes. Al Pas de la Casa es començarà a construir un altre. Aquestes iniciatives han permès que al llarg del 2019 hagin suposat 10.200 tones d’estalvi de CO2. Aquestes se sumen al desenvolupament d’una plataforma de mobilitat i l’expansió del vehicle elèctric. Respecte al que marca la llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic, que exigeix un mínim del 37% en les emissions anuals no absorbides de gasos d’efecte hivernacle en relació a l’escenari Business as usual, ara es va «més enllà» i confia que «segur que arribarem al 100% abans del 2030».

De cara a l’any vinent, FEDA i les seves filials tenen un projecte de pressupost de 25,5 milions d’euros per realitzar inversions, que aniran a parar principalment a la nova línia de molt alta tensió d’Encamp a Grau Roig, a l’ETR de la Gonarda i a les centrals de cogeneració del Pas de la Casa i la Comella.

Augment tarifari

El Govern anunciava dimecres l’aprovació de l’augment en la tarifa elèctrica de cara a l’any vinent en un 1,7%, que suposarà per a l’usuari 0,52 euros més respecte a la factura actual d’un client mig domèstic, calculat en una base d’uns 31 euros al mes. Moles ho valorava tenint en compte «la nostra expectiva d’augment de despeses, que és del 16%», destacant també l’accés a la tarifa modificada per a les persones amb dificultats econòmiques, perquè «la gent que està en una situació fràgil, l’energia no sigui un problema». També hi ha establert la rebaixa al mínim de potència per contractar la tarifa horària a 5,5 kw; i se suprimeix el concepte de mínims per als clients que facin autoconsum de l’energia renovable que generen.

Economia nacional

Moles subratllava que l’energia elèctrica «sustenta l’activitat econòmica del país», per tota la necessitat que hi ha per a l’activitat continuada del Principat. A més, la inversió realitzada té «un impacte directe en el teixit empresarial del país», afirmava Imma Jiménez, directora d’activitats de creixement de FEDA, remarcant que «dels 16,2 milions que s’han invertit excloent la compra d’energia, 11 s’han revertit al país i cinc a empreses de fora». S’han realitzat subcontractacions per a instal·lacions elèctriques i serveis, i d’aquest últims «el 75% són a empreses locals», destacava.

PUBLICITAT
PUBLICITAT