Escaldes-Engordany
Camp vol convertir apartaments turístics en residencials a Canillo
La Llei de l’Allotjament Turístic busca millorar la qualitat dels establiments i elaborar un registre complet
Les parròquies de Canillo i Encamp són les que concentren un major volum d’allotjaments turístics des de fa uns anys. Davant el problema de la manca d’habitatge amb lloguers assequibles, pel que fa a Canillo, el cònsol major electe, Francesc Camp, planteja aplicar estratègies per destinar una part del parc d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT) a lloguer residencial. El mateix creu que la Llei General de l’Allotjament Turístic, aprovada pel Consell General el 13 de juliol de 2017, pot provocar aquesta conversió d’una forma gairebé natural per les exigències que mana la normativa per alguns establiments que vulguin seguir explotant el seu ús turístic.
Posant el focus en la recent legislació, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, Àlex Ruiz, va confessar que feia molt temps que lluitaven per aconseguir-la. Els principals objectius de la normativa són «posar ordre en el mercat dels apartaments que es lloguen a turistes essent més exigents a l’hora de registrar-los i en els equipaments que han de tenir, a banda de lluitar contra els apartaments il·legals», destacava Camp.
Aplicació de la llei en els apartaments
Pel que fa a l’aplicació de la llei en els apartaments, que és un dels allotjaments turístics estrella, Ruiz va explicar que els propietaris tenien fins al 31 de maig per tramitar les sol·licituds per poder inscriure els apartaments en el registre. El següent pas consisteix a passar favorablement una inspecció de qualitat. Si se supera i els apartaments estan en edificis on menys del 75% es dedica a lloguer turístic i, per tant, l’edifici compta amb apartaments que es lloguen a turistes i a residents, aquests reben un codi d’HUT i queden registrats. Camp va aclarir que «la regla del 75% s’aplica per edificis on els pisos ja es llogaven a turistes abans de la llei del 2017; pels edificis que una part dels pisos es vulguin llogar a turistes després de l’entrada en vigor de la llei, el tant per cent baixa al 50%».
Camp: «Només amb l’aplicació de la llei és provable que una part dels apartaments tornin al lloguer residencial»
Per altra banda, el terme ‘apartament turístic’ el tindrien aquells apartaments destinats a lloguer a turistes en un edifici on més del 75% dels apartaments es lloguen a turistes. En aquest cas, és obligatori que l’edifici passi al 100% d’ús turístic i tot sigui d’ús hoteler, fet que implica unes determinades inversions en equipaments. Si la inspecció surt desfavorable, Ruiz indicava que es dona un mes de marge per arreglar les deficiències. El mateix va detallar que «uns 2.788 apartaments turístics han fet la sol·licitud» i que en aquests moments s’estan acabant de fer les inspeccions.
Pel que fa al registre, Camp explicava que els apartaments estaran en un nou inventari del Ministeri de Turisme. Per elaborar-lo, «el propietari ha d’aportar informació sobre cada apartament, com ara la superfície o el nombre màxim de persones que pot acollir, etc. Així, Turisme tindrà una informació real del mercat d’apartaments que es lloguen a turistes».
Classificació hotelera
La nova llei també afecta altres allotjaments com ara hotels i aparthotels, que també hauran de passar un procés de valorització qualitativa que s’està treballant. Camp argumentava que s’està impulsant una classificació per estrelles més exigent que no només té en compte la qualitat dels equipaments sinó la reputació que tenen a Internet.
‘Boom’ dels apartaments
El cònsol electe va constatar que en els últims anys «hi ha hagut estabilitat en llits del sector hoteler, però s’ha viscut un creixement molt fort pel que fa als apartaments turístics des del 2012 fins al 2017-2018», afegint que «a Canillo això ha fet que s’hagin pres molts apartaments que haurien pogut anar a lloguer residencial. Estaria bé que una part tornés a aquesta finalitat, motiu pel qual es van construir fa uns 10 anys».
Ruiz: «Davant el problema de l’habitatge, una solució seria que els comuns obliguessin a no tenir pisos tancats i llogar-los»
Per a Camp, el boom es va produir per diversos factors: l’increment de l’oferta a peu de pista, el creixement de les plataformes de contractació online com Booking o Airbnb, i la preferència del turisme familiar en escollir apartaments per davant d’hotels.
Problema de l’habitatge
Davant el problema de l’habitatge, Camp aposta per dues estratègies. Per una banda, «la Llei de l’Allotjament Turístic preveu que si alguns apartaments volen seguir amb la seva activitat turística, hauran de passar d’ús residencial a ús hoteler en funció de l’edifici on es trobin i això implica una ampliació dels equipaments. Si no ho fan, una part d’ells s’haurà de llogar per a residents. Per tant, només amb l’aplicació de la llei és bastant probable que una part dels apartaments tornin a ser de lloguer residencial». Per altra banda, «des del comú volem buscar formes d’incentivar als propietaris que lloguen a turistes perquè lloguin a residents».
Ruiz destacava que «una solució podria ser que els comuns obliguessin a no tenir pisos tancats i s’oferissin a lloguer».