PUBLICITAT

Andorra la Vella

Creada la comissió per treballar el telefèric fins al pic de Carroi

La infraestructura tindrà un cost zero pels comuns i el Govern

Per Laura Cugat Ruiz

Sessió del consell de comú d’Andorra la Vella a la seu parroquial, ahir a la tarda.
Sessió del consell de comú d’Andorra la Vella a la seu parroquial, ahir a la tarda. | Comú d’Andorra la Vella /Tony Lara

Una de les qüestions principals de la sessió de consell de comú d’Andorra la Vella que va tenir lloc ahir a la tarda prové d’una pregunta que va fer el PS referint-se al projecte de telefèric que ha d’anar fins al pic de Carroi. En aquest sentit, la cònsol major electa de la capital, Conxita Marsol, va informar que «ja s’ha creat una comissió integrada pel cap de Govern, Xavier Espot, el cònsol major de la Massana, David Baró –que serà rellevat per Olga Molné–, i jo mateixa, i a partir d’aquí estem preparant treure un plec de bases per licitar la concessió del futur telefèric que tindrà un cost zero pels comuns i el Govern». 

Pel que fa al projecte de telefèric, Marsol va concretar que una vegada constituïda la comissió que farà tot el seguiment, «el Govern haurà de declarar la iniciativa com a projecte d’interès públic», puntualitzant que «amb el comú de la Massana estem treballant per seleccionar un advocat que haurà d’adaptar el plec de bases que preveu una primera fase fins al pic de Carroi, però que deixa oberta la possibilitat que la Massana vulgui seguir la connexió fins a Pal i convertir així Andorra la Vella en peu de pista. A partir d’aquí, es farà el concurs per adjudicar la concessió». Marsol va anotar  que «el concurs el trauran conjuntament les dues parròquies i es podrà realitzar l’any vinent, ben aviat, perquè la part tècnica ja es va treballar fa uns anys i ara falta treballar una mica la part jurídica».

La mateixa va afegir que una vegada comencin les obres, els treballs no s’allargaran gaire. Pel que fa als possibles punts de sortida, la cònsol major electa va aclarir que el comú fixarà dues o tres opcions, però les empreses també podran fer propostes. Com a reacció, Carmona va subratllar que «ens agradaria que tot estigués al sac i ben lligat i, a partir d’aquí, iniciar tot el procés de crear una comissió i fer tots els informes de viabilitat», matisant que «fer aquest giny només per pujar al pic de Carroi, no acabem de veure el perquè».

Futura passarel·la

El PS també va posar sobre la taula la futura passarel·la que ha de connectar la plaça del Poble amb Roc dels Escolls i arribar fins a l’avinguda Meritxell. Marsol va dir que estan treballant per impulsar aquesta passarel·la i s’està negociant un conveni que preveurà la connexió de la plaça del Poble amb Roc dels Escolls i, en condicional si es construeix l’edifici del Casino la planta superior del qual serà una plaça pública, veure quines connexions es poden fer. Marsol va constatar que aquesta situació permetria que una part del carrer Roc dels Escolls passés a ser pública «i tot això facilitaria l’accés des de la plaça del Poble fins a Meritxell, connectant tot aquest sector cap al centre històric». Per la seva banda, Carmona està d’acord amb la passarel·la però vol veure què representa. La consellera va subratllar que cal tenir tota la informació abans de prendre decisions perquè «estem iniciant una cosa sobre un edifici que encara no està bastit». 

Pressupostos

En la sessió es va aprovar la liquidació pressupostària del tercer trimestre del 2019. Les despeses liquidades, fins a final de setembre, van ser del 67,40% en relació amb el pressupost (36.101.069 euros en xifres absolutes), mentre que els ingressos van ascendir al 67,51% (36.162.263 euros). Per tant, hi ha un resultat pressupostari positiu de 61.193 euros. L’endeutament a final del tercer trimestre va ser de 31,1 milions, el que correspon al 77,66% del màxim permès per la Llei de finances comunal, que fixa com a límit màxim d’endeutament un 200%. 

El PS pregunta si hi ha sobrecost en les obres de The Cloud

En el marc del consell de comú que es va celebrar ahir a Andorra la Vella, la consellera del PS que està a l’oposició, Dolors Carmona, va preguntar si les obres de més que s’han realitzat a l’entorn del The Cloud es podien haver previst, tenint en compte que els costos poden acabar sobrepassant el límit del 20% de més respecte al pressupost (percentatge permès per llei). D’aquesta manera, Carmona induïa al supòsit que podrien haver «sobrecostos sobrevinguts».

Conxita Marsol va argumentar que «de sobrecost no hi ha hagut cap, continuem aplicant la llei que preveu que es pot anar fins al 20%. Quan es fan obres, sorgeixen coses que no estan previstes en el projecte, com ara que quan vam obrir el carrer, vam veure que hi havia un tub d’aigua trencat que vam canviar». La mateixa va concretar que «les obres del The Cloud són importants i hem arribat al 19, 49% d’increment de l’adjudicació a causa de noves unitats d’obra».

Pel que fa a la cessió dels terrenys d’Andorra Telecom al comú en aquesta zona, Marsol va detallar que «una part de l’avinguda Meritxell es convertirà en plaça pública sense que el ciutadà hagi de pagar una plusvàlua i a la part del darrere que va cap a Riberaygua, la idea és fer un edifici d’oficines d’Andorra Telecom sense ocupar tota la regió», afegint que «a conseqüència d’aquesta cessió, que arribarà ben aviat, arreglarem l’espai i, per exemple, el llac el posarem verd perquè el sistema actual no ha funcionat i farem el sòl del mateix nivell que la plaça». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT