PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats desconfien de la xifra d’atur del novembre

Consideren que la taxa del servei d’ocupació és «irreal» i no reflexa la realitat dels aturats

Per Elisabet Cortiles

El Servei d'Ocupació.
El Servei d'Ocupació. | MARICEL BLANCH

Els sindicats consideren que la taxa d’atur que es va fer pública aquesta setmana, en relació al mes de novembre, no mostra l’autèntica realitat del país. Segons el servei d’ocupació, l’atur hauria caigut gairebé un 5% al mes de novembre. El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va denunciar a EL PERIÒDIC que «tots els treballadors que es queden sense feina i no es registren al Servei d’Ocupació, queden fora d’aquesta xifra». Segons Fornieles, «són moltes les persones que quan són acomiadades, no es donen d’alta com a demandants d’ocupació sinó que busquen pel seu compte».
 

Fornieles: «Els treballadors que es queden sense feina i no es registren al Servei d’Ocupació queden fora de la taxa d’atur»

El representant del SAT també alertava de que «el Servei d’Ocupació dona de baixa a les persones a qui els ha facilitat una entrevista de feina, però si després aquella empresa decideix no seleccionar la persona, igualment ja està registrat com si hagués trobat feina». Per al SAT, la manera més precisa de comptar els acomiadats seria fent servir les xifres d’altes i baixes de la CASS. 

Per la seva banda, el president del Sindicat del Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, es mostrava sorprès per la caiguda de l’atur, «donat que aquests darrers mesos s’han produït molts acomiadaments a la banca i en grans magatzems». Ubach afegia que «si alguna cosa podem compartir amb la patronal, és l’ambient d’alentiment de l’economia que es respira».
 

Anguita: «La taxa em sorprèn perquè últimament es va acomiadar molta gent a la banca i als grans magatzems»

En aquest sentit, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, deia a aquest rotatiu que «diners n’hi ha, perquè els hotels estan plens i la gent continua venint, però Andorra ha perdut competitivitat pel que fa als preus, i això afecta directament al nombre de treballadors que es necessiten als comerços». També preguntat sobre la darrera taxa d’atur, Ubach destacava que les ofertes s’adhiuen poc a les necessitats reals dels treballadors. «L’altre dia vaig veure que buscaven un rentaplants que parlés rus», deia.
 

Ubach: «La majoria de temporers no es registren al Servei i la seva contractació no afecta a la taxa d’atur»

Sobre la feina a les estacions d’esquí, Anguita puntualitzava que «els temporers que venen, en general, no es registren al Servei d’Ocupació, així que la seva contractació afecta poc en la taxa d’atur». En la mateixa línia, Fornieles aprofitava per posar de relleu el fet que «alguns aprofiten la necessitat d’aquests temporers per contractar-los en negre perquè facin feines complementàries. Entenc que els temporers ho necessiten, però d’aquesta manera treuen llocs de feina que podrien ocupar legalment altres persones». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT