Andorra la Vella
La CEA descarta la recessió i apunta a un alentiment de l'economia
Assegura que la construcció d’un heliport és «imprescindible» per no cronificar la situació
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) comparteix amb la Cambra de Comerç la visió pessimista de l’estat de l’economia del país però descarta que es pugui entrar en recessió els pròxims mesos. El seu president, Gerard Cadena, assegurava ahir durant un esmorzar amb la premsa que «és possible que hi hagi un alentiment de l’economia, especialment en certs sectors, però mai parlaria de recessió, com fan alguns». Sobre els motius d’aquest alentiment, Cadena apuntava a que «hi ha una certa incertesa a nivell global» i afegia, «el fet d’estar enclavats entre dos països de la Unió Europea on hi ha certs problemes econòmics, fa que sortim perjudicats per aquesta inestabilitat».
El president de la patronal animava als associats a «lluitar per a que l’alentiment econòmic que estem patint no es cronifiqui» i alhora lamentava no poder donar un missatge més optimista, «la realitat és la que és», deia Cadena. En aquest sentit, també va augurar que «segurament quan es presenti la xifra del PIB anual, l’alentiment econòmic no es notarà però és cert que alguns sectors pateixen més que d’altres» com el comerç i el turisme.
TRANSPORT AÈRI
Segons el que va detallar la patronal, un dels reptes que s’han marcat la CEA per al pròxim any és la diversificació empresarial, amb l’objectiu d’aconseguir una reactivació econòmica al país. Treballaran en el desenvolupament de nous sectors com l’E-commerce, el Blockchain o els E-sports. En la mateixa línia, Eduard Cadena, també va parlar del transport aeri.
Cadena: «Hem de lluitar per a que l’alentiment econòmic que estem estem patint no es cronifiqui»
«Creiem que l’heliport és imprescindible per al país, afirmava amb contundència el president de la CEA. Explicava que «si volem que un empresari de Londres o París instal·li una filial a Andorra, ha de poder disposar d’un heliport per evitar invertir més hores en arribar fins aquí que no pas en les reunions que hi pugui fer». És per això que juntament amb la resta de la junta directiva feien una crida al Govern per crear un «pacte d’Estat» amb el que definir les infraestructures el Principat necessita si vol garantir el seu futur empresarial.
ZONA FRANCA
Al seu torn, el vicepresident de l’entitat, Miquel Àngel Armengol, va detallar que encara no tenen una posició definida sobre la futura zona franca que el país necessita. «Esperarem a que el Govern ens presenti els possibles models de zona franca per decidir quina seria la millor opció per a la CEA», manifestava Armengol.
Armengol: «Esperarem a que el Govern ens presenti models de zona franca per decidir quina seria la millor opció»
La patronal va manifestar el seu desig d’avançar en aquest tema, tenim en compte que al novembre de l’any vinent, el país acull la trobada 350 empresaris iberoamericans. «La intenció és trobar patrocinadors andorrans que garanteixin l’organització de la cimera, ja que el cost és superior a la despesa anual de l’entitat», confirmava el vicepresident. Per a la CEA, la trobada és una oportunitat de negoci única per donar a conèixer el país, «un dels menys coneguts del Consell Empresarial Iberoamericà», concloïa Cadena.
ELS REPTES DEL 2020 /
- Diversificació de l’economia: per canviar la situació d’alentiment, s’impulsaran noves vies de negoci, a més del transport aeri.
- Els autònoms, al consell de la CASS: la CEA lluitarà per a que els autònoms tinguin veu i vot al Consell d’Administració de la CASS.
- L’acord d’associació de la UE: juntament amb la Cambra i l’EFA s’hauran de definir alguns aspectes com la lliure circulació.