PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern crearà la història social per gestionar les prestacions

L’eina informàtica aportarà dades que permetran contribuir a «trencar i corregir» la cronicitat dels usuaris

Per Lara Ribas

Filloy explica als consellers de la Comissió d’Afers Socials i Igualtat els eixos del seu ministeri, ahir.
Filloy explica als consellers de la Comissió d’Afers Socials i Igualtat els eixos del seu ministeri, ahir. | SFGA / C. Esteve

El Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut està treballant en un sistema integrat d’informació molt similar a la història clínica compartida. Segons va concretar el titular de la cartera, Víctor Filloy, en la seva compareixença a la Comissió d’Afers Socials i Igualtat, «la història social es tracta d’una eina informàtica que ens ha de permetre harmonitzar tots els criteris de la gestió de les prestacions, tant aquelles que atorguen el Govern o els comuns com les provinents de les entitats sense ànim de lucre». 

L’objectiu del ministeri és intentar «maximitzar els resultats i minimitzar les despeses», ja que d’aquesta manera els professionals disposaran de tota la informació referent als ajuts socials i podran fer-ne una millor gestió. Filloy va destacar que «com que ens permetrà creuar dades i conèixer tots els serveis socials que estan utilitzant els usuaris, podrem identificar quines són les mancances i actuar per trencar i corregir la cronicitat que existeix en l’actualitat». 

Afers Socials vol seguir potenciant el Servei d’Atenció a Domicili per evitar l’accés als centres sociosanitaris

De tota manera, davant dels problemes de privacitat que han sorgit recentment en relació amb la història clínica compartida, el ministre ja va incidir que «l’eina informàtica comptarà amb els controls de seguretat i protecció necessaris». I quan va ser interrogat pel conseller socialdemòcrata Carles Sánchez sobre si han pensat a incorporar un mecanisme específic per al dret a l’oblit dels usuaris, Filloy va respondre-li que recollia la seva proposta per valorar-la en el disseny d’aquest sistema. 

Reforçar el SAD

Entre d’altres projectes que volen potenciar des del ministeri al llarg d’aquesta legislatura, hi ha el Servei d’Atenció a Domicili (SAD), un pilar fonamental de l’assistència per a la gent gran i amb dependència. «Creiem que és un servei molt ben valorat pels usuaris, però encara hi ha marge de millora», va admetre Filloy tot assenyalant que cal intentar reforçar el personal i complir amb la ràtio de professionals que correspon al nombre d’usuaris atesos. De fet, durant la compareixença, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Teresa Milà, va detallar que el SAD atén un total de 202 usuaris, 96 dels quals són majors de 85 anys, el que equival a un 47,5%. 

A banda de reforçar els efectius i contractar segons les necessitats, Filloy va apuntar que també cal revisar els salaris del personal a l’alça. «Creiem que el tracte a domicili ha de ser una qüestió prioritària del ministeri perquè és una eina bàsica de prevenció per tal d’evitar que les persones grans i amb dependència hagin d’accedir als centres sociosanitaris», va voler posar de relleu el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut.

Noves reunions amb la FAAD

El ministre Filloy va assegurar que la figura de l’assistent personal per a les persones amb discapacitat també és una prioritat del Govern i va admetre que «falta acabar-la de definir». «Concretar què és, com funcion, la manera d’adreçar-s’hi...», va detallar el titular d’Afers Socials. En aquest sentit, ja va avançar que han fixat noves reunions amb la FAAD per als propers mesos per seguir avançant en la seva reglamentació i acabar d’esvair tots els dubtes que hi ha. 

Filloy va recordar que el pressupost per a l’exercici 2020 preveu un total de 10.000 euros per a aquesta figura. De moment, hi ha 13 persones formades per treballar com a assistent personal i una borsa de persones a disposició, ja que només dos usuaris compten amb el suport d’aquesta figura. Actualment el ministeri inverteix 6.240 euros en un assistent quatre hores al dia durant tota la setmana i 23.2000 en un altre sis hores a la nit. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT